Home Izložbe Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Osobe sa invaliditetom koje menjaju svet,...

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Osobe sa invaliditetom koje menjaju svet, ponedeljak, 4. decembar, Šabac

387
0

U ponedeljak, 4. decembra u Šapcu Udruženje građana „The Best Fest” iz Novog Sada i Udruženje paraplegičara mačvanskog okruga iz Šapca, nizom aktivnosti obeležavaju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Interaktivna panel diskusija pod nazivom „Inkluzija ili iluzija?” održaće se u Sali biblioteke Šabačke gimnazije u 10.00 časova. 

Panelisti će biti stručnjaci iz nacionalnih organizacija koje se bave pitanjem položaja osoba sa invaliditetom, promocijom samostalnog života osoba sa invaliditetom, zakonodavstva vezanog za implementiranje postojećih zakona, međunarodnih konvencija i protokola, kao i bontonom ponašanja prema osobama sa invaliditetom. Na panelu će i predstavnici specijalne škole Sveti Sava” Visoke poljoprivredne škole u Šapcu preneti svoja iskustva iz prakse sa učenicima i studentima sa invaliditetom.

Takođe, prisustvo su potvrdili Draženko Mitrović, naš istaknuti paraolimpijac i predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograd i predstavnik Inicijative A11, koji će predstaviti Opcioni protokol uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Video linkom prisutnima će se obrati dr Filip Mirić, koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu Krivičnopravna zaštita osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji”.

Pored Filipa, videom će se prisutnima obratiti Ivana Gvozdenović ispred Gradskog saveza udruženja osoba sa invaliditetom, koja će govoriti o značaju udruživanja i saradnje između udruženja, kao i o benefitima koji se dobijaju osnivanjem saveza.

Nakon završetka panela predviđena je zajednička šetnja do pešačke zone u Šapcu, gde će biti otvorena izložba Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”. Čast da otvori izložbu imaće Draženko Mitrović, osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu i vlasnik svetskog rekorda u bacanju diska u svojoj kategoriji.

Udruženje građana The Best Fest” iz Novog Sada implementira projekat „Redefining Boundaries: Disabled Icons and Their Global Influence”, sufinansiran sredstvima Evropske delegacije u Republici Srbiji.

Projekat se bavi stvaranjem uslova za socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom, kroz aktivnosti koje promovišu dostignuća i sposobnosti osoba sa invaliditetom kroz niz izložbi, kampanja podizanja svesti i inicijativa za obuku u gradovima Srbije.

U planu je da se projekti aktivnosti implementiraju u četiri grada, Šapcu, Požarevcu, Inđiji, a prvi događaj i svečano otvaranje projekta održalo se u Novom Sadu, u 7. novembra.