Home Festivali Meksičkim specijalitetima otvoren #FoodPlanet2019: Danas se predstavlja Ukrajina

Meksičkim specijalitetima otvoren #FoodPlanet2019: Danas se predstavlja Ukrajina

1152
0

Treći po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Subsidium”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications” i “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 9. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu.

Do 30. septembra, tokom 22 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

– Narednog ponedeljka, 16. septembra, u okviru „Food Planet”-a prvi put će se organizovati humanitarna večera pod vedrim nebom, zbog čega je ponela naziv Večera kod Miletića, po modelu „Long table” iz Graca, i svi koji budu želeli, moći će da imaju gala večeru, od koje kompletan prihod ide u korist Dečjem selu u Sremskoj Kamenici. Imaćemo i muzički program koji neće biti s bine, nego s balkona i prozora zgrada koje okružuju Trg slobode jer želimo da skrenemo pažnju i na arhitekturu, rekao je Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe prilikom svečanog otvaranja festivala.

Na otvaranju festivala govorio je i ambasador Meksika Nj.E. Marco Antonio Garcia Blanco koji se zahvalio na pozivu i istakao da mu je veliko zadovoljstvo što baš njegova zemlja ove godine otvara festival.

– Donosimo tri tradicionalna meksička jela i tekilu, a jedno od njih je veoma tradicionalno, popularno i prepoznatljivo jelo meksičke gastronomije i to je čuveni molo, ljuti sos, koji se uspostavio tokom kolonijalne epohe u Meksiku, a meša se s prehispanskim svetom i onim što je došlo iz Evrope, navodi ambasador, priznajući da je od srpskih specijaliteta „najslabiji” na ćevape i kajmak. – Uveren sam, dodsao je, u to da bi kajmak imao mnogo uspeha u Meksiku. Potreban nam je jedan dobar srpski poljoprivrednik koji će ga odneti i predstaviti u Meksiku, imaće veliki uspeh, kazao je on.

Supruga ambasadora govorila je o nacionalnoj kuhinji Meksika, a kao posebnu zanimljivost istakla je da je čokolada poreklom iz Meksika, odnosno da je zrno čokolade prvi put niklo baš na tlu ove zemlje, te da se setimo svaki put kada probamo čokoladu kako je ona iz Meksika i da je nasmejani Meksikanci najbolje pripremaju.

Program je upriličila i Meksikanka Liliana Andrade, koja je u Srbiju, kako kaže, došla iz ljubavi, a koja je pripremala meksičku hranu. Ljubitelji slatko-ljutog ukusa imali su priliku da probaju tradicionalni mole pomlano, koji se pravi od 87 sastojaka, među kojima dominiraju pasulj, pileće meso, čokolada i čili.

Prisutnima se obratio i Branislav Knežević, direktor TONS-a, a potom je usledio i nastup plesne škole “Talija” iz Beograda koji su izveli tri plesne koreografije i na taj način predstavili i ples kao deo bogate tradicije meksičkog naroda. 

Danas od 17 časova bićemo u prilici da upoznamo Ukrajinu, a pre konzumiranja njihovih specijaliteta prisutnima će se obratiti i ambasador ove zemlje koji će predstaviti svoju nacionalnu kuhinju i prateći kulturno – umetnički program.

Više detalja i kompletan program pogledajte na linku: http://www.foodplanet.rs/index.html