Home Festivali Večera kod Miletića za Dečije selo: Ovi događaji mnogo znače mladoj osobi...

Večera kod Miletića za Dečije selo: Ovi događaji mnogo znače mladoj osobi – vidimo da nismo sami

1037
0

Juče je zvanično počeo treći festival nacionalnih kuhinja “Food Planet” na novosadskom Trgu slobode. Prva država koja se prva predstavila je Meksiko.

Sve do 30. septembra, ljubitelji dobre hrane i zanimljivih turističkih destinacija moći će da uživaju u predstavljanju nacionalne kuhinje, kulture i tradicije svih 20 zemalja učesnica.

Posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i da se bolje upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Ono na šta smo ponosni je humanost kojoj smo dali posebno mesto u toku trajanja festivala.

Narednog ponedeljka, 16. septembra, prvi put organizujemo humanitarnu večeru pod vedrim nebom, po modelu „Long table” iz Graca, a svi koji budu želeli da prisustvuju, automatski pomažu Dečijem selu u Sremskoj Кamenici. U pitanju je “Večera kod Miletića”.

Planiran je muzički program koji neće biti s bine, nego s balkona i prozora zgrada koje okružuju Trg slobode, upravo sa namerom skretanja pažnje i na arhitekturu.

Pred humanitarno veče, razgovarali smo sa direktorom Dečijeg sela, Mirkom Jankelićem.

Dečije selo je jedno od retkih mesta za decu bez roditeljskog staranja sa određenim trudom, zalaganjem, aktivnostima i pažnjom koji su neophodni mladoj osobi na putu u formiranju ličnosti. Koliko su ovakvi događaji značajni na tom putu?

– Dečije selo iz Sremske Kamenice je ustanova socijalne zaštite kojoj je osnovna misija briga o deci i mladima bez roditeljskog staranja. Kod nas na smeštaju se nalazi devedeset i petoro dece i mladih iz cele Srbije. Kada kažem deca i mladi, kod nas na smeštaju i zbrinjavanju su deca uzrasta od tri do dvadeset i četiri godine. To su naši studenti koji su bili deca u Dečijem selu, završili osnovnu i srednju školu, upisali fakultete i mastere. Oni su i dalje naši dok su na redovnom školovanju.

Deci i mladima je potrebno obezbediti sve uslove za potpun, bezbedan i nesmetan razvoj i napredak. Mi se, kao državna ustanova, trudimo da to u potpunosti ispunimo. Srećom, u tome nismo sami. Ljudi dobre volje, i kompanije poput Color Media Communications, prepoznaju naš trud i nesebično nam u tom poslu pomažu. Ovakvi događaji to pokazuju i pravi su primer kako se može pomoći deci i mladima koji su u Dečijem selu.

Ovakvi događaji nam pomažu dvojako. Prvo, u materijalnom smislu, dopunjuju sve ono što ne možemo sami da omogućimo deci i mladima. Drugo, vidimo da nismo sami, da neko misli na nas i da je spreman da pomogne. To mnogo znači mladoj osobi da se oseća sigurno i prihvaćeno od strane društva.

Koliko je bitno da probleme mladih uopšte, pa i u ovakvim situacijama, društvo prepozna kao važne i da se stvori određena društvena tolerantnost i vidljivost? Idemo li u dobrom smeru?

– Potrebno je permanentno ukazivati na potrebe mladih bez roditeljskog staranja, kao i na probleme sa kojima se susreću na svom putu. Oni su deo društva koje bi trebalo posebno podržati da ne ostanu na margini društvenih tokova. Da se deci i mladima pruži prilika da postanu ponosni i korisni članovi zajednice, kojoj će uzvraćati jednoga dana sve ono što je u njih uloženo – ljubav, vreme, energiju i strpljenje. Sa ovakvim akcijama koje sprovodi Color Media Communications možemo reći da smo na pravom putu.

Mejl za prijave: maja.miskovic.cpg@gmail.com.

Više informacija o festivalu Food Planet klikom OVDE , a više o humanitarnoj večeri klikom OVDE.

Foto: Promo/Dečije selo