Home Konferencije Ministri Gojković, Matić i Ružić govorili na otvaranju konferencije “Nova pismenost za...

Ministri Gojković, Matić i Ružić govorili na otvaranju konferencije “Nova pismenost za novo doba”

803
0

Konferencija “Nova pismenost za novo doba” održava se danas u novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu u okviru programa “Inicijativa za novu medijsku i digitalnu pismenost” (Nova pismenost) koji sprovodi Propulsion, u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID.

Program Nova pismenost radi s građanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle među temeljima savremenog srpskog društva.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na otvaranju konferencije istakla je da su neophodna znanja i veštine medijske pismenosti kako bi se iz digitalnog okruženja izvuklo najbolje i prepoznale lažne vesti.

„Trka za informacijama dovela je do toga da je u digitalnom svetu sve više poruka, naslova, vesti i uopšte sadržaja koji su nam svima dostupni na jedan klik. Sve veća popularnost društvenih mreža, obilje informacija i njihova nepreglednost, posebno ako se one nekritički koriste, lako mogu dovesti do toga da postanemo žrtva lažnih vesti, a njihovim šerovanjem da dalje širimo takve nepouzdane infromacije. Ovakve pojave mogu veoma lako stvoriti čitav lavirint dezinformacija i glasina, u kome se svako od nas može lako izgubitiˮ, izjavila je ministarka.

Ministarka je naglasila da svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija, kao jedan od neophodnih stubova demokratije.

„I naše društvo prepoznaje značaj informisanja, njegovu ulogu i važnost i nastoji kontinuirano da radi na unapređenju ove oblastiˮ, rekla je Gojković.

“Evidentne su potrebe da se učenici služe i kreativno doprinose medijskom i digitalnom prostoru. Da bi to mogli uspešno da čine moraju imati uspostavljen čvrst temelj – visok nivo čitalačke pismenosti i razvijenu sposobnost kritičkog mišljenja”, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. On je dodao da nastava srpskog jezika i književnosti predstavlja sistemski i kontinuiran odgovor na ovu potrebu.

“Raspolažemo sa bogatim i raznovrsnim nastavnim sadržajima koji se izučavaju na časovima ovog predmeta čija je zastupljenost u nastavnoj nedelji, u poređenju sa većinom drugih znatna”. Ružić navodi da, s obzirom na to da se udeo vremena koje učenici provode u kontaktu sa medijima povećava u korist onlajn sfere, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja intenzivno rade na jačanju digitalnih kompetencija učenika i razvoju digitalnog obrazovanja uopšte.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navela je na otvaranju konferencije da bez digitalne pismenosti i digitalnih veština u pristupu medijskom sadržaju koji je u potpunosti prilagođen digitalnim konvergencijama i u kontekstu ekspanzije onlajn društvenih mreža, ograničava se i bazična informisanost i edukacija a samim tim i kritička selekcija, zaključivanje i mogućnosti pravilne i efikasne primene dostupnih informacija. Ona je navela da nedostatak digitalne pismenosti u novom digitalnom dobu može imati i dalekosežne posledice po ponašanje i donošenje pravilnih odluka u konkretnim situacijama kao što je zaštita ličnog zdravlja i zaštita bližnjih.

“U tom smislu Ministarstvo već osam godina intenzivno radi na podršci razvoju digitalnog društva, gde digitalnoj pismenosti pristupa kao jednom od nosećih stubova novog društva. Uključivanje našeg stanovništva u onlajn okruženje prate programi za razvoj digitalnih veština i digitalne pismenosti, ali i infrastrukturni projekti, kao što su izgradnja širokopojasne mreže u ruralu i kapitalni projekat izgradnje lokalne računarske mreže u svim školama u Srbiji”, zaključuje Matić.

U uvodnom delu se prisutnima obratio Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji. ”Verujem da je nova pismenost važna za sve u našem globalnom društvu: za građane, medije, za način na koji organizujemo obrazovanje i predavanja nastavnika u školama, a ništa manje ni za privatni sektor, jer se efikasnije dolazi do dobara i usluga na tržištu, uz dramatičan rast ekonomije”, istakao je De la Rosa.

On je podvukao da je unapređenje medijske i digitalne pismenosti presudno za povećanje ekonomskog razvoja i integracije u evropsko i globalno tržište i ekonomiju i istakao da program kao što je Nova pismenost može, uz pomoć USAID-a, pružiti građanima, kompanijama i državnim službenicima nove veštine neophodne za ekonomski i društveni razvoj u 21. veku.

“Moramo znati kako da bezbedno koristimo sve ove fantastične nove alate i tehnologije da bismo funkcionisali u novom svetu, ali i razumeti kako ćemo integrisati informacionu i digitalnu pismenost u svakodnevni život”, naglasio je De la Rosa i poželeo produktivan rad učesnicima.

Nakon otvaranja konferencije, ministarka Maja Gojković i Darko Soković, direktor programa Nova pismenost, potpisali su Memorandum o saradnji kojim je, između ostalog, predviđen rad na priručnicima, predavanjima, obukama i vebinarima s ciljem da roditeljima, javnoj upravi i kompanijima pomognu da se snađu u sve kompleksnijem medijskom i digitalnom okruženju u Srbiji. Soković je u ime Nove pismenosti sličan memorandum potpisao i sa Dejanom S. Miletićem, vršiocem dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, čime se uspostavlja nastavni plan i program medijske i informacione pismenosti za državne službenike, po prvi put u ovom delu sveta.

Medijska, informaciona i digitalna pismenost od velike su važnosti za razvoj i evropski put Srbije. Zato na konferenciji “Nova pismenost za novo doba” na ovu temu govore dvoje potpredsednika Vlade i ministarka telekomunikacija, kao i više od 20 sagovornika iz državne uprave, medija, biznisa, obrazovanja i umetnosti. Događaj se realizuje u partnerstvu Propulsiona, Ministarstva kulture i informisanja, USAID-a i kompanije Color Media Communications.

Zbog poštovanja epidemioloških mera konferencija se organizuje u hibridnom formatu tako što su govornici i mediji prisutni u Medija centru Radio-televizije Vojvodine odakle se emituje događaj, a svi zainteresovani konferenciju mogu pratiti putemlive stream na YouTube kanalu Ministarstva kulture i informisanja ili na Facebook stranici Propulsiona.