Home Nedelja za zeleniju Vojvodinu “NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU”: Nove sadnice bora i u Vrbasu

“NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU”: Nove sadnice bora i u Vrbasu

1422
0

Akciju “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima “Vojvodinašume” i “Srbijašume”, kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je u ponedeljak zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe. Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, kao i u Opštini Nova Crnja koja je dobila ukupno 800 sadnica raznih vrsta (topola, katalpa, hrast, breza, crni bor). Ozelenjavanje je sprovedeno i u Opštini Bački Petrovac gde je predviđena sadnja ukupno 1.325 mladica.

Ozelenjavanje je potom nastavljeno i u kompleksu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, u parku kod očne ambulante, gde je zasađeno desetak, od ukupno 25 sadnica mladog crnog bora. Akcija je danas sprovedena i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Banja Kanjiža” gde je posađeno ukupno 40 sadnica crnog bora ispred objekta “Aquamarin” u kompleksu bolnice. Akcija ozelenjavanja održana je i u parku Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“ u Starom Slankamenu gde je posađeno 30 sadnica crnog bora. Zahvaljujući pokrajinskoj kampanji pošumljavanja i park Gerontološkog centra „Srem” bogatiji je za 90 novih sadnica crnog bora. Ruma je za ovu akciju dobila 885 sadnica hrasta i crnog bora, a pored parka GC „Srem”, pošumljavanje je sprovedeno i u rumskom izletištu Borkovac, a deo sadnica će biti zasađen i na nekoliko lokacija u samom gradu. Akcija je sprovedena i u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Sveti Vračevi” u Novom Kneževcu, gde je zasađeno 15 sadnica crnog bora.

Tokom jučerašnjeg dana i u Vrbasu je održana akcija ozelenjavanja i pošumljavanja površina oko javnih ustanova, i to oko Opšte bolnice Vrbas i Gerontološkog centra, a predviđena je sadnja 500 sadnica crnog bora.

– Opština Vrbas sistematski pristupa pitanjima i akcijama zaštite životne sredine, od ovakvih kakvo je ozelenjavanje i pošumljavanje, do onih najvećih i najsloženijih, kakve su prerada otpadnih voda ili revitalizacija Velikog bačkog kanala. Površine pod šumama moraju biti uvećane, pa tako i u opštini Vrbas, i zato akcije poput ove, u kojoj imamo podršku i pomoć Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i javnih preduzeća “Srbijašume” i “Vojvodinašume”, imaju za nas veliku vrednost i bez dileme sa zadovoljstvom učestvujemo u njima – rečeno je nakon početka sadnje crnog bora u dvorištu Opšte bolnice Vrbas.

Akciji su se pridružili predstavnici lokalne samouprave i ove zdravstvene ustanove, tako da su prvu sadnicu zasadili Milan Glušac, predsedik opštine Vrbas, Predrag Rojević, savetnik predsednika opštine, i Miodrag Šoškić, pomoćnik direktora za pravne, kadrovske, opšte i tehničke poslove OBV.

“Nedelja za zeleniju Vojvodinu” sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada