Home Nedelja za zeleniju Vojvodinu “NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU”: Ozelenjavanje Gerontološkog centra Zrenjanin

“NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU”: Ozelenjavanje Gerontološkog centra Zrenjanin

1142
0

Akciju “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima “Vojvodinašume” i “Srbijašume”, kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je 2. decembra zvanično započela u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili nove sadnice lipe.

Akcija ozelenjavanja održana je i u Zrenjaninu, gde je posađeno 15 sadnica crnog bora u Gerontološkom centru. Na radost korisnika Ustanove koji svakodnevno šetaju dvorištem, crni bor je posađen uz njihovu omiljenu stazu. Redovno pešačenje utiče pozitivno na zdravlje i dobro raspoloženje korisnika pa predstavlja idealan oblik sportske rekreacije starije dobi u gerontološkim centrima, a sada će svima šetnja biti mnogo prijatnija.

“Nedelja za zeleniju Vojvodinu” sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada