Home Festivali Novosađani uživali u srpskoj i indonežanskoj kuhinji: Danas predstavljamo Italiju na Trgu...

Novosađani uživali u srpskoj i indonežanskoj kuhinji: Danas predstavljamo Italiju na Trgu slobode!

1647
0

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet” juče je bio u znaku dve kuhinje, srpske i indonežanske.

18471933_10155435000118586_179494500_o 18452701_10155435001733586_2084813942_o

Studenti PMF-a i i Gastronomska asocijacija studenta sa ovog fakulteta, pripremali su na Trgu slobode od 14h srpske specijaliteta, a u pripremanju je učestvovala i blogerka Anna Klarmena Bunda sa Filipina, koja je gost Novog Sada i izrazila je želju da bude deo festivala “Food Planet”.

_ADR1658 _ADR1653

Od 18h Novosađani su uživali u predivnom programu koji je pripremila ambasada Indonezije. Prisutnima se na početku programa obratio ambasador Indonezije, Harry Richard James Kandou, koji je izrazio zadovoljstvo što se Indonezija predstavlja na “Food Planet”.

Nama je danas poseban jer ambasada Indonezije učestvuje i na festivalu “Food Planet”, ali i na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a sve u cilju da promovišemo i da upoznamo malo bolje Novosađane i sve građane Srbije sa hranom i kulturom Indonezije. Pored današnje prezentacije tradicionalnih indonežanskih jela, takođe na Sajmu učestvuju i prezentuju se i drugi proizvodi naše zemlje“, rekao je ambasador.

_ADR1619 _ADR1595 _ADR1735 _ADR1514 _ADR1495

Pre degustacije ukusnih i egzotičnih indonežanskih jela, prisutni su uživali u tradicionalnom plesu Lenggang Nyai koji je izvela plesna grupa ambasade Indonezije “Citra Indonesia“.

Današnji dan posvećen je kuhinji koju vrlo dobro poznajemo i volimo da jedemo, a u pitanju je kuhinja Italije.

Print

Ambasade Italije u Beogradu, a uz podršku Komore italijansko srpskih privrednika, kompanije DDOR Novi Sad  i Picerije&Restaurant SAVOCA, predstaviće od 18 časova na Trgu slobode kuhinju ove predivne mediteranske zemlje koja je čuvena po svojoj gastronomiji i muzici.

1

U muzičkom programu, uz nesebičnu podršku kompanije DDOR iz Novog Sada, novosađanima će se predstaviti CENTRO ITALIANO di CULTURA „PIAZZA ITALIA“ iz Subotice u organizaciji predsednika tog centra g-dina Carmine Tarallo-a, predsednik Italijanskog kulturnog centra i počasni vicekonzul Italije za Vojvodinu.

Za gastronomsku promociji Italije na Trgu slobode u Novom Sadu, zadužen je SAVOCA – PICERIJA I RESTORAN iz Novog Sada koji je i dobitnik prestižne nagrade Ospitalità Italiana –MOI, koja je ovom novosadskom restoranu uručena od strane Komore italijansko srpskih privrednika 2016. godine.

Organizaciju i koordinaciju predstavljanja italijanskog dana je pomogla i Komora italijansko srpskih privrednika koja je u Srbiji prisutna već 15 godina i pripada svetskoj mreži italijanskih mešovitih privrednih komora u inostranstvu (Assocamerestero). Komora uspešno povezuje italijanske i srpske kompanije i sa preko 200 članova podržava njihove poslovne aktivnosti i pruža punu podršku zainteresovanim preduzetnicima za saradnju i poslovanje na ovim ali i na trećim tržištima. KISP ima razvijenu saradnju sa praktično svim italijanskim i srpskim institucijama, asocijacijama i brojnim članstvom u cilju promocije ekonomske razmene i bilateralne saradnje Srbije i Italije i prati sva tržišna kretanja i ekonomske pokazatelje međusobne ekonomske saradnje dve zemlje.

Gosti festivala na Trgu Slobode će uživati i u bogatom muzičkom programu u izvođenju Italijanskog kulturnog centra “Piazza Italia” iz Subotice koji je osnovan 2015.godine, na inicijativu Italijanske ambasade i radi uz pomoć i saradnju sa Italijanskim institutom iz Beograda. Centar “Piazza Italia” se bavi organizovanjem raznih kulturnih i drugih aktivnosti kojima promoviše italijansku kulturu, imetnost, jezik u Srbiji, ali istovremeno se trudi i da približi kulturu Srbije Italiji. Italijanski kulturni centar “Piazza Italia” nudi veoma zanimljivu i atraktivnu paletu kurseva: italijanskog jezika, slikanja, solo i modernog pevanja, klavira, italijanske kuhinje, latinskog jezika, srpskog jezika za Italijane. Tokom godine, organizuje dva velika i brojne manje, tematske koncerte, potom izložbe slika, jezičke tematske radionice, muzicke i likovne radionice, projekcije italijanskog filma i brojne druge dogadjaje kojima uspeva da okupi sve veći broj subotičana i ljudi iz okoline Subotice, koji uživaju u njegovim aktivnostima i postaju deo “Piazza Italia”-e.

Program

– Obraćanje Matijasa Klaive, prvog sekretara i šefa ekonomskog i komercijalnog odeljenja Ambasade Italije u Beogradu

– Obraćanje predsednika CENTRO ITALIANO di CULTURA „PIAZZA ITALIA“ iz Subotice g-dina Carmine Tarallo-a, predsednik Italijanskog kulturnog centra i počasni vicekonzul Italije za Vojvodinu.

Degustacija italijanske hrane powered by SAVOCA – PICERIJA I RESTORAN

Muzički nastup Italijanskog kulturnog centra “Piazza Italia” iz Subotice

– Jovana Grbić , polaznica kursa dečjeg pevanja IKC-“Silenzio” dečja italijanska pesma
– Ivana Kecman, polaznica kursa modernog pevanja IKC – “Sola” Nina Zilli
– Aleksandra Vinčić, polaznica kursa modernog pevanja IKC sa pesmom Adagio Lara Fabian
– Ivana Kecman i Teodora Pavluković- polaznice kursa modernog pevanja IKC- “Mamma Maria” Ricchi e Poveri
– Ivana Vucelja, predavač dečijeg i modernog pevanja IKC – “Volare” Domenico Modugno
– Dušica Vucelja i Ivana Vucelja , predavači solo, dečjeg i modernog pevanja IKC- “Santa Lucia”, napolitanska pesma

Na Trgu slobode, nalazi se humanitarna kutija u koju možete ostaviti donaciju za lečenje devetogodišnje Teodore Vranješević koja boluje od teškog oblika malignog oboljenja, a za transplantaciju koštane srži u Frankfurtu potrebno je 350.000 evra. Većina novca je sakupljena, ali mi nastavljamo i dalje da pomažemo i Teodori i drugoj bolesnoj deci kojoj je potrebna pomoć. Čekamo vas na Trgu da zajedno budemo humani.

U ekskluzivnoj Miele BIG KITCHEN, na Trgu slobode u Novom Sadu, svoja nacionalna jela kuvaće predstavnici čak 30 zemalja, a Miele uređaji za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i rashladni uređaji, biće u službi profesionalnih kuvara koji će pripremati specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Sve informacije pratite na Facebook stranici Food Planet, kao i na zvaničnom sajtu www.foodplanet.rs

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, nakon veoma uspešnih “Novosadskog Winter Festa” i “Festivala ljubavi” na Trgu slobode u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia, uz podršku Grada Novog Sada. 

_ADR1473 _ADR1485 _ADR1488 _ADR1503 _ADR1508 _ADR1525 _ADR1534 _ADR1550 _ADR1568 _ADR1683 _ADR1790 _ADR1843 _ADR1859 _ADR1924 18516655_10155435001443586_476124005_o 18493518_10155434996263586_1929475206_o