Home Konferencije Održana konferencija EDUCATION 4.0 – Škola 21. veka može da bude bez...

Održana konferencija EDUCATION 4.0 – Škola 21. veka može da bude bez zidova, ali ne i bez učenika i nastavnika

938
0

Istraživačka stanica “Petnica” i Color Media Communications u saradnji sa UNICEF-om, Savremenom osnovnom školom i gimnazijom i British Council organizovali su međunarodnu online konferenciju o novim modelima obrazovanja u uslovima pandemije pod nazivom EDUCATION 4.0.

Na otvaranju konferencije prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić govorio je o Master 4.0 programima koji su nastali u saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nevladine neprofitne organizacije inicijative „Digitalna Srbija“ kako bi se povezala savremena IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj proizvoda i usluga. On je istakao da snaga Master 4.0 programa leži pre svega u temeljnom i primenjivom znanju kroz više od 130 predmeta i preko 300 predavača sa najboljih fakulteta.

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da je UNICEF da bi podržao napore Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije, mapirao geolokacije svih škola u Srbiji kako bi se pronašao najbolji mogući način da se povežu na internet i da se omogući učenje i razvoj digitalnih veština za svako dete, ma gde se ona ili on nalazili.

Šef regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Alessandro Bragonzi je istakao da su inovacije glavni pokretač napretka i globalne ekonomije. Dodao je da je Evropska investiciona banka (EIB) počela da ulaže u srpsko obrazovanje pre više od deset godina.

Na prvom panelu „(Not just) another brick in the wall?“ govorili su direktor Francuskog instituta u Srbiji Manual Bouard, Katarina Aleksić u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović, Tanja Ranković iz UNICEF Srbija, nekadašnji ministar prosvete Republike Srbije Srđan Verbić i Tatjana Slijepčević, koordinatorka programa u British Council.

Tokom panela direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović naveo je da Zavod, kao i sam obrazovni sistem nisu čekali mart 2020. godine da počnu da se bave digitalizacijom.

„Time se bavimo još od 2018. godine kada je osnovan Centar za obrazovne tehnologije čiji je osnovni zadatak upravo uvođenje novina u nastavu u tehnološkom smislu, kao i pomoć našim nastavnicima da se što bolje snađu u novom digitalnom okruženju“, izjavio je Ranđelović.

Tanja Ranković iz UNICEF Srbija navela je da je pokrenut projekat „Prevazilaženje digitalnog jaza“ sa Ministarstvom prosvete, koji finansira Evropska unija. Cilj je da se završi posao oko uspostavljanja online sistema za učenje koji vodi Ministarstvo prosvete, kao i da se naprave banke digitalnih resursa za nastavnike i učenike koje bi trebale da budu pristupačne za svu decu.

„Pokušavamo da u školama napravimo jedan novi virtuelni način podrške učenicima i da prevazilazimo barijere koje nam fizičko okruženje nameće, odnosno da počnemo da koristimo digitalizaciju kao prednost“, navela je Ranković.

U ime British Council-a na konferenciji je govorila Tatjana Slijepčević, koordinatorka programa “Škole za 21. vek” za Srbiju, projekat koji finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u trećoj je godini rada i nastavlja da pruža podršku obrazovnim sistemima u regionu i omogućava učenicima da ovladaju veštinama koje će im obezbediti bolje šanse za lični napredak i buduće zaposlenje. U okviru programa organizuju se i takmičenja za decu iz programiranja uz primenu mikro:bit uređaja na nacionalnom i regionalnom nivou gde deca imaju prilike da prikažu usvojene veštine rešavanje problema iz svog okruženja i tom prilikom osvoje vredne nagrade.

Na drugom panelu „Classroom view: novi modeli obrazovanja iz ugla roditelja, učenika i studenata“ govorili su direktor Istraživačka stanica Petnica Vigor Majić, Svetlana Belić Malinić iz LINKgroup, prosvetni radnik i roditelj Jelena Đorđević, psihološkinja Smiljana Jošić i studentkinja, Glas mladih UNICEF Nina Stojanović.

Direktor Istraživačke stanice „Petnica“ Vigor Majić naveo je da bi Ministarstvo prosvete trebalo da oformi tim od ljudi, koji se bave razvojem video igara, pedagoga, psihologa, didaktičara, iskusnih nastavnika, koji će se duže vreme baviti problemom kvalitetnog organizovanja nastave na daljinu.

„Treba stvoriti jednu veliku arhivu, različitih sadržaja i aktivnosti kojoj nastavnici, ali i učenici mogu u svakom trenutku pristupiti. Nastava na daljinu ne služi kao opcija samo kada je epidemija, već nastava na daljinu treba da postoji i kada je dete sprečeno da dolazi u školu ili kada škola ne može da funkcioniše. Zato ovo nije problem samo epdijemije“, naglasio je Majić.

Svetlana Belić Malinić akademska direktorka LINKgroup navela je da je svaka kriza prilika da se nauči nešto novo. Škola 21. veka može da bude bez zidova, ali ne i bez učenika i nastavnika.

„Adaptacija je najbolji način prihvatanja promena i stoga je adapticacija na „novu normalnost“ deo razvojnog procesa koji treba da spremi učenike za digitalnu transformaciju, ali ne smemo da dozvolimo da se otuđe od socijalizacije i od emotivnog sazrevanja jer se i na taj način uči, zaključila je Svetlana Belić Malinić.

Na trećem panelu „Obrazovanje iz ugla privrede“ govorili su prof. dr Bojan Lalić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Tadej Kurepa iz Inicijative “Digitalna Srbija”, Nikola Čavić iz Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) i učenice prve godine srednje škole iz Vranja Leonora i Anđela Ristić, panel je moderirala Zoja Kukić, VP Digital Transformation, Signet World.

Tadej Kurepa iz Inicijative “Digitalna Srbija” je naveo da oni prihvataju prilike za unapređenje obrazovnog sistema i stupaju u partnerski odnos sa onima koji to isto žele. Kao primer naveo je projekat „Nova pismenost“.

„Inicijative “Digitalna Srbija” vodi segment koji se bavi digitalnom pismenošću i tu direktno sarađujemo sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja na pitanju digitalne zrelosti škola“, naveo je Kurepa.

Zaključke konferencije izneo je Nikola Božić iz Istraživačke stanice “Petnica”. On je naveo da treba da budemo nacija koja uči, a da obrazovanje nakon ovog iskustva treba da stoji na dve noge, jedna je digitalna, ali zbog socijalne interakcije važno je da postoji odlazak u školu. Takođe, sistem treba da bude elastičan, ne samo da bi se privikavao na ovako ekstremne okolnosti, već i da bi pratio brzinu promena u 21. veku.

Celu konferenciju možete pogledati OVDE.