Home Konferencije Održana konferencija i prvo Gala veče “The Economist: Svet u 2018.”

Održana konferencija i prvo Gala veče “The Economist: Svet u 2018.”

1772
0

Šestu godinu zaredom Color Press Grupa okuplja čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona. Prvi put, ove godine je organizovano i Gala veče “Svet u 2018.” na kojem je glavni govornik bila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Ovogodišnja konferencija “The Economist: Svet u 2018.” otvorena je danas u Domu Narodne skupštine Srbije.

Pozdravni govor održala je predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković:

Ovo je odlična prilika da svi kao učesnici različitih panela govorimo o izazovima koji Evropu, svet i Srbiju čekaju 2018. godini. Danas zaista živimo u vremenu promenljive geopolitičke realnosti, globalnih izazova i promena, kao što su terorizam, cyber kriminal, izbeglištvo, migracije, ekonomske teškoće, klimatske promene i mnoge druge. Odgovor na ove izazove možda nikada nije bio važniji jer brzina promena često sam ne ostavlja vremena za prilagođavanje. Ključ i preduslov napretka Srbije je politička i ekonomska stabilnost, a i naša odgovornost u tome da je očuvamo”, rekla je Maja Gojković.

Otvarajući konferenciju potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da veruje da svi, gledajući u budućnost, žele iza sebe da ostave najbolje što može, a ona legitimno, legalno političko društvo, institucionalizovano ekonomsko društvo, ali isto tako i razvijen civilni sektor.

Svakoga od nas ta vera u modernu i razvijenu Srbiju obavezuje. Svakoga od nas ko se nalazi sa strane Vlade Srbije, ali i svakog građana i građanku u Srbiji. Jedino sredstvo služenja i našim precima, koje često pominjemo, o kojima razmišljamo, ali i budućnosti, jeste stalni napretak, stalno stremljenje ka budućnosti. Za mene su to sve godine pre 2018, 2018. godina i sve godine nakon 2018. godine. Šta činimo za generacije koje dolaze i kojima treba da ostavimo uređenije, modernije i razvijenije društvo. U godini 2018. očekujem nastavak kontinuiteta i u spoljnoj i unutrašnjoj politici”, rekla je Zorana Mihajlović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, rekao je da, iako je mnogo toga urađeno u prethodne tri godine, to još ne znači da se možemo prepustiti socijalnom blagostanju. Još značajnih prepreka i izazova očekuje Srbiju u budućnosti, rekao je ministar Đorđević i napomenuo da ministarstvo posebnu pažnju usmerava na pomoć najugroženijima i inkluziji.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, govorio je o projektima i planovima za narednu godinu i rekao da je u ovoj godini Novi Sad imao 14% više turista, kao i da je Grad sada u poziciji da o njemu pozitivno govore drugi.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celini.

U okviru četiri panela i šest studija slučaja na konferenciji su učestvovali: H.E. Kyle Scott, ambasador SAD, H. E. Axel Dittmann, ambasador Nemačke. H.E. Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske, H.E. Attila Pinter, ambasador Mađarske, Dušan Bajatović, Srbijagas, Zoran Petrović, predsednik UO AmCham, Yana Mikhailova, predsednica Saveta stranih investitora, Stanka Pejanović, predsednica Srpske asocijacija menadžera, Erich Cossutta, predsednik Konfindustrije Srbija, Cosco Shipping representative, Dragan Vlaisavljević, JP EPS, izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom, Laza Kekić, The Economist London, Zoran Kasalović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Radomir Ilić, državni sekretar, Ministarstvo pravde, Nada Novosel, Poreska uprava Srbije, Imre Kern, državni sekretar, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove Skupština Srbije, Tijana Palkovljević, Galerija Matice srpske, Aja Jung, Beogradski festival igre, Ivan Tasovac, Beogradska filharmonija i drugi.

Partneri ovogodišnje konferencije su: Srbijagas, Elektroprivreda Srbije, Ministartstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jubmes banka a.d. Beograd, Cosco Shipping, MTS, Delta Holding, Maxi, E-nergia Gas and Power, AMS osiguranje, Carlsberg Srbija, European Investment Bank, Coca Cola Company i Coca Cola Helenic Srbija.

Domaćin Gala večere “Svet u 2018.”, predsednik CPG Robert Čoban, u uvodnom delu večeri, razgovarao je sa predsednicom Vlade o aktuelnim pitanjima koja se tiču očekivanja u 2018. godini kada je reč o ekonomskim kretanjima u Srbiji i utiscima premijerke sa Gala večere u Hong Kongu, gde je krajem novembra bila jedan od glavnih govornika, kao i odnosima Srbije sa Kinom u svetlu susreta koje je imala sa zvaničnicima u Budimpešti i Hong Kongu. Predsednica Vlade Brnabić je tokom razgovora istakla:

Zadovoljstvo mi je da, posle Hong Konga, imamo „Svet u 2018.“ u Beogradu za The Economist. Hong Kong je bio odličan i ono što je meni posebno važno jeste što sam ja kao predsednica Vlade Srbije pozvana da budem glavni govornik na tako važnom globalnom događaju. Mislim da je to važno i za Srbiju i za region, i mislim da je dobro što smo iskoristili tu šansu da pošaljemo jednu pozitivniju, optimističniju poruku o Balkanu i kažemo da 2018. realno može da bude prelomna godina za mnoge važne odluke. Ukoliko bude liderstva i hrabrosti i uz malo sreće mi možemo da sačekamo kraj 2018. godine sa Balkanom koji izgleda potpuno drugačije i šalje jednu potpuno drugačiju poruku. Ta poruka je da nama ne treba uvek da dolazi neko sa strane da nam kaže šta treba da uradimo i kako da razgovaramo jedni sa drugima, već da možemo da pokažemo da mi to možemo i sami, i da smo samim tim dovoljno zreli i odgovorni da budemo članovi evropske porodice naroda.

Na Gala večeri su se obratili i Karla Herši, stalna koordinatorka UN u Srbiji, Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Laza Kekić, iz The Economist Inteligence Unita u Londonu.