Home Konferencije Održana konferencija “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština” u Novom Sadu

Održana konferencija “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština” u Novom Sadu

1478
0

Konferencija “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština” u organizaciji UNDP, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i Grada Novog Sada, održana je 30. i 31. oktobra u Kongresnom centru Mastera na Novosadskom sajmu.

Preko 300 učesnika, predstavnika lokalnih skupština, iz cele Srbije imalo je priliku da čuje iskustva kolega koji su do sada rad svojih parlamenata digitalizovali.

Konferenciju su otvorili domaćin Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Karla Herši (Karla Hershey), stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP), Ursula Lojbli (Ursula Läubli), direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, ambasada Švajcarske u Srbiji i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine autonomne pokrajine Vojvodine.

Benefit ovakvog načina upravljanja nije za lokalnu samoupravu, administraciju, sekretarijate, Upravu, javna preduzeća, mislim da benefit mora i treba da bude usmeren ka građanima, odnosno da građanima budu dostupnije informacije, usluge, sve one koje jedinice lokalne samouprave i opštine pružaju. Radi se u nekoliko segmenata što se tiče Grada Novog Sada, naravno na dostupnosti dokumenata koje izdaje gradska administracija za građane. Izdvojio bih jedan veoma pozitivan napredak u zakonskoj regulativi, a to je izdavanje građevinskih dozvola. Novi Sad je ocenjen kao najbolja lokalna samouprava što se tiče izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, a tako je Ministarsrstvo za građevinarstvo i saobraćaj verifikovalo“, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije navela je da se bez digitalizacije jednostavno više ne može i to ne samo na nivou lokalnih samouprava, nego i u Vladi Republike Srbije, koja je svoj program rada posvetila digitalizaciji javnih uprava.

Skupština Republike Srbije je lider u odnosu na ostale organe uprave u našoj državi u digitalizaciji, E-parlamentu i otvaranju prema građanima. Pre nekoliko nedelja upravo nas je Interparlamentarna unija prepoznala kao primer dobre prakse u odnosu na ostale parlamente, ne samo u regionu već u svetu, što je veliki kompliment za Parlament Republike Srbije i mi smo naš način rada predstavili predsednicima parlamenata, generalnim sekretarima i drugim predstavnicima na Konferenciji Interparlamentarne unije u Sankt Peterburgu, održanoj prošle nedelje“, rekla je Maja Gojković.

U Srbiji, uz podršku Švajcarske agencije za međunarodni razvoj SDC, UNDP je razvio softver za elektronski parlament, koji je besplatan i dostupan svim lokalnim skupštinama u zemlji. „Ova digitalna platforma koju smo razvili sastoji se iz dva segmenta”, istakla je Karla Herši, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji. „Prvi je sistem za elektronsko upravljanje dokumentima koji omogućuje veću efikasnost u radu, štedi novac i omogućava većem broju korisnika da istovremeno pretražuju informacije, pri čemu je obezbeđena sigurnost, poverljivost i raspoloživost dokumenata. Drugi deo platforme je sistem za e-glasanje, kojim se povećava transparentnost i koji uključuje audio i video zapise, i objavljivanje skupštinskih dokumenata u ‘’open-data’’ (otvoreni podaci) formatu, koji omogućava lak pristup zainteresovanima”, dodala je Herši.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, bio je uvodničar drugog panela konferencije i tom prilikom rekao da digitalizacija predstavlja jedan od prioriteta Vlade Srbije, ocenivši da će taj proces u punom kapacitetu uvesti celokupno društvo u 21. vek.

Mi živimo u veku visokih tehnologija i potrebno je da zaboravimo na pečate, velike redove, na situaciju u kojoj građanin ima obavezu da podnese nekoj službi dokument koji ta služba već poseduje. Te stvari jesu intencija i rada Vlada Srbije i naravno svih onih koji su akteri u tom procesu. Mislim da je i ova konferencija pokazatelj iskoraka koji su napravljeni“, kazao je Ružić.

 

Tokom dva dana konferencije, razgovaralo se o uvođenju E-parlamenta, uporednim iskustvima na nacionalnom i lokalnom nivou, platformi, resursima i pravnom okviru uvođenja digitalnog parlamenta, značaju Zakona o elektronskom dokumentu, kao i uticaju digitalnih tehnologija i društvenih mreža na rad parlamenata.

O ovim temama su govorili: Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, Marija Kujačić, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Jelena Manić Petronikolos, UNDP rukovodilac sektora, Milica Marković, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Sandra Stanković, Narodna skupština Republike Srbije, Ognjen Bjelić, Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Stevan Gostojić i Slobodan Vujasinović, UNDP konsultanti, Janoš Tot, šef odeljenja Narodne skupštine Mađarske, Marko Radin, sekretar Skupštine Grada Novog Sada, Kevin Davies, šef Odseka za uključivanje javnosti Skupštine Velsa, Marko Tomašević, Stalna konferencija gradova i opština, Dragica Obradović, Zavod za statistiku, Slobodan Marković, UNDP tehnički savetnik, kao i predstavnici skupština gradova Pančevo, predsednik Tigran Kiš i Jasmina Radovanović i Zrenjanin, Milan Mrkšić, generalni sekretar.

Učesnici konferencije su posetili Skupštinu Grada Novog Sada i imali priliku da vide demonstraciju funkcionisanja E-parlamenta.