Home Vesti Održana tribina “Žene žive i na selu” u selu Lučica

Održana tribina “Žene žive i na selu” u selu Lučica

1767
0

Četvrta po redu tribina u 2019. godini u okviru projekta “Žene žive i na selu”, održana je, 21. maja, u selu Lučica, u Domu kulture, s početkom u 12 časova.

Tribinu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, koji je ovom prilikom rekao da lokalna samouprava grada Požarevca ne razdvaja žene koje žive u seoskim sredinama i u urbanom području.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili i Biljana Manić, doktor opšte medicine i Vladan Bošković, psiholog.

Nakon toga usledila je panel diskusija na kojoj su o položaju i životu žena na selu govoriti: Danijela Rajković, selo Prugovo, Maja Radulović, selo Prugovo, Plamenka Laćarac, selo Begeč i Bogdanka Šugić, selo Begeč.

Tokom trajanja tribine četiri patronažne sestre iz Doma zdravlja Požarevac, na čelu sa Biljanom Manić, doktorkom opšte prakse, vršile su preventivne zdravstvene preglede i kontrolisale opšte zdravstveno stanje posetilaca. Merile su krvni pritisak, radile skrining za dijabetes, merile nivo šećera u krvi, težinu, itd…

“Prisutni su mogli da čuju zdravstvene radnike, gde se pričalo o edukaciji žena o preventivnim zdravstvenim pregledima, takođe razgovaralo se i o populacionoj politici. Osim toga žene se na selu moraju osnažiti kao i svuda u borbi protiv nasilja u porodici. Takođe želimo da čujemo i razgovaramo sa ženama iz seoskih sredina o njihovim idejama i inovacijama kako da unaprede i poboljšaju život koji se odvija u seoskim sredinama”, rekao je Ilić u izjavi medijima nakon održane tribine.

Kampanja “Žene žive i na selu”, čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, pokrenuta je simbolično 8. marta 2019. godine statusnom konferencijom održanom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Ova kampanja sprovodi se pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Pošte Srbije.