Home Vesti Oni su menjali svet: Održana tribina posvećena Fridi Kalo u Beogradu

Oni su menjali svet: Održana tribina posvećena Fridi Kalo u Beogradu

373
0

Peta po redu tribina u okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” održana je juče, 11. juna, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Tom prilikom publici su se obratili: Suzana Paunović – direktorka Vladine kancelarije za ljudska i manjinska prava; Katarina Orlandić – doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Rediteljka predstave “Ja sam ptica , ja sam sve”, inspirisane životom Fride Kalo i Dobrila Stojnić – filmska i pozorišna glumica koja već godinama, kroz pozorišne predstave, oživljava likove slavnih osoba, a jedna od njih je i Frida Kalo.

– Današnja tribina posvećena je Fridi Kalo, meksičkoj slikarki i kultnoj ličnosti poslednjih decenija 20. veka. U najtežim trenucima svog života je pronalazila načine da ustane i da neprekidno zadivljuje sve oko sebeO Fridi Kalo govore njeni autoportreti. Na autoportretima kojih je bilo 55 prikazana je realistično i na njima je opisan fizički i psihički bol koji proživljava –  rekla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije svečano otvarajući tribinu i dodala da je Frida na takvim prikazima slika insistirala i da nikada nije slikala snove nego samo stvarnost.

– Frida je opstala zahvaljući volji i savladavanju svih prepreka. Znala je da je smisao života održavanje života samog. Bila je i ostaće legenda i ikona ženskog otpora. Frida je za sobom ostavila oko 200 izvanrednih slika, crteža i nacrta koji su oslikavali njena životna iskustva i doživljaje, njen fizički i emotivni bol i njenu iscrpljujuću vezu sa Dijegom – rekla je Paunović.

– Cilj ovih tribina je pružanje podrške osobama sa invaliditetom, motivisanje i pozivanje na primere životnih priča ličnosti koje su uprkos ozbiljnim invaliditetima pronašle radost i snagu da istraju u svojim naumima – istakla je Paunović, dodajući da bi volela da sledeće godine imamo jednu izložbu o uspešnim ljudima sa invaliditetom iz Srbije koji su menjali svet.

O Fridi Kalo govorili su i Njegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko, Katarina Orlandić, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Rediteljka predstave “Ja sam ptica , ja sam sve”, inspirisane životom Fride Kalo; Dobrila Stojnić, filmska i pozorišna glumica koja već godinama, kroz pozorišne predstave, oživljava likove slavnih osoba, a jedna od njih je i Frida Kalo i Petar Milenković, predstavnik Paraolimpijskog komiteta, ambasador platforme “Šampioni svaki dan”, powerlifter, prvak Evrope, koji je održao kratak motivacioni govor na temu “Snaga je u vama”.

Na tribini je učestvovao i Gruja Staničkov kom je u ranom detinjstvu postavljena dijagnoza pervazivni razvojni poremećaj sa elementima autizma. Gruja je tokom trajanja tribine slikao inspirisan likom i delom Fride Kalo i time dao svoj doprinos kroz umetnost.

U okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, pored izložbe koja će gostovati u šest gradova širom Srbije, organizovana je i serija tribina posvećena osobama koje su uvrštene u projekat. Projekat je realizovala kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Nedavno je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, održana tribina posvećena životu i radu Stivena Hokinga, a pre nje, na Fakultetu političkih nauka o Beogradu održana tribina posvećena Frenklinu Ruzveltu, na kojoj je motivacioni govor održao paraolimpijski sportista Draženko Mitrović, aktuelni svetski rekorder u bacanju diska i ambasador projekta “Šampioni svaki dan”.

Takođe, družili smo se već i u Novom Sadu na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta na kojoj se govorilo o uzbudljivom životu i radu francuske pozorišne dive Sare Bernar, koju invaliditet nije sprečio da razvija svoj glumački talenat, kao i u Press sali Kombank Dvorane u Beogradu na kojoj je gostovao Valerij Suškevič, diplomirani matematičar u oblasti primenjene matematike Državnog univerziteta u Dnjepropetrovsku, osoba sa invaliditetom prvog stepena, predsednik Paraolimpijskog komiteta Ukrajine, dva puta šampion Sovjetskog Saveza u plivanju, autor skoro 300 projekata zakona o socijalnoj zaštiti i podršci siromašnim slojevima stanovištva, koji radi i kao predsednik Ukrajine za prava osoba sa invaliditetom u administraciji predsednika Ukrajine.

Više o projektu, kao i raspored budućih tribina i mesto gde će se održavati možete pogledati na sajtu: http://www.color.rs/onisumenjalisvet/index.html