Home Vesti Oni su menjali svet: Tribina posvećena Fridi Kalo u Beogradu

Oni su menjali svet: Tribina posvećena Fridi Kalo u Beogradu

1213
0

Peta po redu tribina u okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” održaće se sutra, 11. juna, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (sala Miodrag B. Protić), sa početkom u 17 časova.

Tom prilikom publici će se obratiti: Suzana Paunović – direktorka Vladine kancelarije za ljudska i manjinska prava; Katarina Orlandić – doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Rediteljka predstave “Ja sam ptica , ja sam sve”, inspirisane životom Fride Kalo i Dobrila Stojnić – filmska i pozorišna glumica koja već godinama, kroz pozorišne predstave, oživljava likove slavnih osoba, a jedna od njih je i Frida Kalo.

Uslediće i kratak motivacioni govor predstavnika Paraolimpijskog komiteta, ambasadora platforme “Šampioni svaki dan” Petra Milenkovića, pauerliftera, prvaka Evrope, na temu “Snaga je u vama”.

Na tribini će učestvovati i Gruja Staničkov kom je u ranom detinjstvu postavljena dijagnoza pervazivni razvojni poremećaj sa elementima autizma. Gruja će tokom trajanja tribine slikati inspirisan likom i delom Fride Kalo i time dati svoj doprinos kroz umetnost.

Nedavno je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, održana tribina posvećena životu i radu Stivena Hokinga, a pre nje, na Fakultetu političkih nauka o Beogradu održana tribina posvećena Frenklinu Ruzveltu, na kojoj je motivacioni govor održao paraolimpijski sportista Draženko Mitrović, aktuelni svetski rekorder u bacanju diska i ambasador projekta “Šampioni svaki dan”.

Takođe, družili smo se već i u Novom Sadu na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta na kojoj se govorilo o uzbudljivom životu i radu francuske pozorišne dive Sare Bernar, koju invaliditet nije sprečio da razvija svoj glumački talenat, kao i u Press sali Kombank Dvorane u Beogradu na kojoj je gostovao Valerij Suškevič, diplomirani matematičar u oblasti primenjene matematike Državnog univerziteta u Dnjepropetrovsku, osoba sa invaliditetom prvog stepena, predsednik Paraolimpijskog komiteta Ukrajine, dva puta šampion Sovjetskog Saveza u plivanju, autor skoro 300 projekata zakona o socijalnoj zaštiti i podršci siromašnim slojevima stanovištva, koji radi i kao predsednik Ukrajine za prava osoba sa invaliditetom u administraciji predsednika Ukrajine.

U okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, pored izložbe koja će gostovati u šest gradova širom Srbije, organizovana je i serija tribina posvećena osobama koje su uvrštene u projekat. Projekat je realizovala kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Više o projektu, kao i raspored budućih tribina i mesto gde će se održavati možete pogledati na sajtu: http://www.color.rs/onisumenjalisvet/index.html

Foto: Pixabay