Home Konferencije Onlajn konferencija “Istinski muzej genija“ u sredu, 24. novembra

Onlajn konferencija “Istinski muzej genija“ u sredu, 24. novembra

547
0

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Muzejem Nikole Tesle u Beogradu organizuje onlajn konferenciju pod nazivom „Istinski muzej genija“ 24. novembra 2021. godine sa početkom od 9.30 časova.

Svi zainteresovani će moći da prate i aktivno učestvuju na konferenciji putem prenosa uživo na YouTube kanalu Ministartsva kulture i informisanja.

Inicijalna konferencija Istinski muzej genija ima za cilj da uspostavi mrežu na osnovu kojih razgovaramo o relokaciji i transformaciji Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. Koliko je usmerenje na lik i delo slavnog srpskog i internacionalnog naučnika i pronalazača važan u smislu istraživanja i proučavanja, toliko je važan i deo kako se o tome govori kroz medij muzeja. Kako Muzej Nikole Tesle u Beogradu ulazi u proces transformacije (fizičke i narativne) tako i perspektive iz koje posmatramo i komuniciramo Nikolu Teslu i njegovu zaostavštinu postaju standardi na globalnom nivou.

Samim tim, plan za „novi“ muzej Nikole Tesle prevazilazi viđenje jedne nacije, jedne perspektive, jednog modela komunikacije i narativa, i postaje splet raznolikih rešenja. Ukoliko se problemu ne pristupi na ovaj način, Muzej Nikole Tesle biće samo pasivni uživalac narativa koji se formiraju (i brendiraju negde drugde), a ne kreator značenja i vrednosti koje se iz jedne male zemlje odašilju u svet.

Upravo su zbog toga razgovori delikatni i veoma raznovrsni. Izabrali smo da za Inicijalnu konferenciju govorimo o tipičnim izazovima preseljenja i sveukupne transformacije i rebrendiranja jedne ustanove, i da uporedimo slučaj Muzeja Nikole Tesle sa sličnim narativima i izazovima u drugim sredinama i okolnostima.

Na konferenciji će govoriti predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, kao i sledeći renomirani stručnjaci: Rifat Kulenović, muzejski savetnik u Muzeju nauke i tehnike, Beograd; Sonja Ifko, Arhitektonski fakultet, Ljubljana; Branimir Jovanović, viši kustos i bivši direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu; Natalija Zarzecka, direktorka Krikoteke – Centra za dokumentaciju umetnosti Tadeuša Kantora iz Krakova (Poljska); Vladimir Perić, kustos u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu; Sandro Debono, muzejski mislilac i strateg, specijalni savetnik malteškog ministra kulture; Zorica Civrić Flores, viša kustoskinja Muzeja nauke i tehnike u Beogradu; Maksimian Alba, grafički i izložbeni dizajner u Muzeju Nikole Tesle, Beograd i Tanasis Kontonikolaou, generalni direktor, NOESIS, Solun.

Detaljnu agendu događaja možete pogledati na sledećem linku: http://communications.rs/muzejgenija/indexeng.html