Home Konferencije Online konferencija “Roditelj u centru pažnje” u petak, 6. novembra

Online konferencija “Roditelj u centru pažnje” u petak, 6. novembra

1247
0

Online konferencija „Roditelj u centru pažnje“ posvećena temama podsticajnog roditeljstva i programa podrške roditeljima dece u ranom uzrastu održaće se u petak, 6. novembra 2020. od 10.00h do 14.00h.

Svi zainteresovani konferenciju mogu pratiti putem live stream-a na YouTube kanalu UNICEF Srbija.

Cilj konferencije je skretanje pažnje javnosti na važnost podsticajnog roditeljstva i podrške roditeljima dece u ranom uzrastu, jer je podrška roditeljima najdirektnija podrška deci. Zbog toga je i naziv konferencije „Roditelj u centru pažnje“.

Konferenciju otvaraju:
dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije
Dijego Adam, Lego Fondacija
Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji

Program konferencije se sastoji od tri panela u kojim će učestvovati stručnjaci, predstavnici univerziteta i roditeljskih udruženja:

1. Igra – Čuvar mentalnog zdravlja dece i porodice

Panel je posvećen igri kao graditelju i čuvaru kvalitetnih odnosa dece i roditelja, odnosu poverenja, emicionalne bliskosti i sigurnosti koji se uspostavlja u prvim kontaktima sa bebom i ostavlja dubok otisak za ceo život. Govoriće se i o tome šta rodno balansirano roditeljstvo, šta je drugačije kada je tata tu, razgovaraćemo o roditeljskom stresu, i mnogim drugim temama.

2. Širenje dobrih modela podrške roditeljstvu – Mogućnosti i izazovi

U fokusu drugog panela su podrška porodicama sa malom decom kroz servise – intersektorski lokalni i nacionalni odgovor, dostupnost i održivost programa podrške, a govoriće se i o izazovima i potrebama porodica u ranjivim situacijama i o tome kako zajednica oblikuje porodične politike.

3. Poslovanje po meri porodice i deteta

Na poslednjem panelu pažnja je usmerena na UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo evidentan jaz između očekivanja dece od radnog mesta roditelja i praksi po meri porodice koje nude poslodavci svojim zaposlenima. Diskusija će odgovoriti na neka pitanja i ponuditi rešenja.

Zašto je postoji raskorak u očekivanjima i realnoj situaciji, šta država može da uradi da bi dobre prekse postale „zlatni standard“, s obzirom na njihove dokazane pozitivne efekte.

Očinsko odsustvo povodom rođenja deteta je u Srbiji retkost. Kako poslovni sektor može da „pogura“ ovu praksu? Da li država treba da se pozabavi stigmatizacijom očinstva u društvu kroz kampanje za promenu ponašanja ili nuđenje fiskalnih olakšica preduzećima?

Zašto je veoma mali broj poslodavaca tokom vanrednog stanja pokazao odgovornost prema porodicama i deci zaposlenih? Da li će epidemija COVID-19 ubrzati uvođenje porodičnih praksi na radnom mestu ili doprineti promeni njihove paradigme?

Detaljan program konferencije sa svim govornicima možete pogledati na linku: http://communications.rs/roditeljucentrupaznje/

Ukoliko želite da pratite konferenciju molimo vas da se prijavite klikom na sledeći link za prijavu, u koliko niste u mogućnosti da se prijavite preko linka molimo vas da to uradite putem mejla: jelena.jahura@color.rs.