Home Konferencije Online konferencija “Značaj nauke u donošenju odluka za građane u 21. veku”...

Online konferencija “Značaj nauke u donošenju odluka za građane u 21. veku” u sredu, 13. oktobra

518
0

Kompanija Color media Communications nastavlja sa serijom online konferencija kojima pokreće značajna društvena pitanja. Ovog puta tema konferencije koja će se održati 13. oktobra sa početkom od 11.00 časova u onlajn formatu jeste “Značaj nauke u donošenju odluka za građane u 21. veku”.

Konferenciju će moderirati Robert Čoban, Predsednik Color Press Grupe a učesnici konferencije su:

  • Prof. dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Vlada Republike Srbije,
  • Prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta za nuklearne nauke “Vinča”
  • Milica Đurić-Jovičić, direktorka Fonda za nauku Republike Srbije,
  • Prof. Dejvid Svinor (David Sweanor), profesor prava, Pravni fakultet Otava univerzitet, ekspert iz oblasti smanjenja štetnosti,
  • Docent dr Ana Banko, virusološkinja Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu,
  • Sanja Knežević, programska direktorka Instituta za digitalne komunikacije (DCI).

Pitanja na koja će sagovornici pokušati da daju odgovore jesu na osnovu čega građani danas donose odluke, kako znaju šta je zdravo a šta nije, ili kako da saznaju šta je manje štetno.

Biće reči i o tome koliko je važno da odluke danas u 21. veku, donosimo na osnovu naučnih činjenica a ne na osnovu rekla-kazala, kao i šta je važnije – nauka ili Slavica, pogotovo kada se radi o temama poput: vakcinacija – za ili protiv, zaštita životne sredine – šta udišemo, zdrava ishrana – šta jedemo, manje štetne opcije – da li su zamene za cigarete zaista manje štetne, itd.

Učesnici će pokušati i da pojasne koncept smanjenja štetnosti – način ponašanja, ali i strategiju za zaštitu javnog zdravlja po kojima se, u slučaju kada nije moguće potpuno otkloniti rizično ponašanje, pristupa smanjivanju negativnog uticaja rizičnog ponašanja.

Cilj ove onlajn konferencije je da se podigne svest građana o tome šta je zdravo, i koliko je važno da se proces donošenja odluka zasniva na nauci, kako bi se smanjila šteta rizičnog ponašanja i edukovali građani kako da pronađu za sebe manje štetne alternative.

Svi zainteresovani konferenciju će moći da prate putem YouTube kanala Color Media Communications na sledećem linku: https://youtu.be/rn8H8EAnNbY