Home Festivali Otvaranje izložbe „Tolerancija“ Mirka Ilića u Novom Sadu

Otvaranje izložbe „Tolerancija“ Mirka Ilića u Novom Sadu

1852
0
Slavimir Stojanović, Serbia

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u nedelju 10. decembra 2017. godine u 17,00 časova na Trgu slobode u Novom Sad, u okviru festivala “Novosadski Winterfest“ otvara se izložba plakata “Tolerancija”. Izložba autora Mirka Ilića obuhvata 53 plakata dizajnera iz celog sveta.

Izložbu će otvoriti ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, autor jednog od plakata, dizajner Slavimir Stojanović i istoričarka umetnosti Jelena Banjac

Autor izložbe: Mirko Ilić

Na izložbi „Tolerancija“ u Novom Sadu biće predstavljeno 53 plakata najuticajnijih savremenih grafičkih dizajnera iz celog sveta koji su se odazvali pozivu Mirka Ilića, renomiranog grafičkog dizajnera i ilustratora iz Njujorka, inicijatora i autora izložbe, da kreiraju plakate na temu tolerancije, sa zadatkom da plakati sadrže reč tolerancija ispisanu na njihovom maternjem jeziku. Suština projekta jeste prezentacija izložbe u javnim prostorima, na ulicama i trgovima, a ne u galerijama, sa idejom da bude dostupna svim građanima kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Hoon Dong Chung, Korea

Reč je o putujućoj izložbi koja je do sada prikazana u brojnim gradovima Evrope i sveta. Sa svakim novim gradom u kome je „Tolerancija“ predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera iz te zemlje uzeo je učešće na izložbi sa svojim plakatom na istu temu. Izložba „Tolerancija“ je do sada prezentovana u Ljubljani (Slovenija), Mariboru (Slovenija), Cetinju (Crna Gora), Sarajevu (BiH), Beogradu (Srbija), Bredi (Holandija), Madridu (Španija), Sijetlu (SAD), Menlo Parku uKaliforniji (SAD), Izmiru (Turska), Santo Domingu (Dominikanska Republika) i Kharkivu (Ukrajina).

Nancy Stahl, USA

Značaj izložbe „Tolerancija“ jeste u činjenici da su svetski autori na originalan i kreativan način dali umetnički doprinos promišljanjima o globalno važnoj i uvek aktuelnoj temi. Svojim aktivnim učešćem u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrednosti, umetnici promovišu mir i toleranciju među ljudima. Jedan od autora plakata na izložbi i najuticajniji grafički dizajner današnjice, Milton Glaser, objasnio je šta za njega znači tolerancija. “Ključno je da ljudi prigrle toleranciju. Ona je jedini protivotrov takmičarskom duhu koji obeležava ljudski rod. U ovom istorijskom trenutku, ovoj se reči nerado pridaje značaj. Ono što zapravo želimo da ona znači jeste prihvatanje i velikodušnost”.

Ovidiu Hrin, Romania

Mirko Ilić, autor projekta i jedan od najznačajnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije, izneo je povodom izložbe svoj stav o netoleranciji u društvu:

„Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje „pogrešnom“ plemenu, „pogrešna“ boja kože, „pogrešna“ seksualna orijentacija, „pogrešna“ religija. Tri od ova četiri „pogrešna“ razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za što osoba zapravo nije odgovorna, nije uopće u mogućnosti kontrolirati. Dakle, ne toleriraju te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle, bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno?
Uz to, te tri „pogrešne“ stvari čine maksimalno 10 % naših razlika, u ostalih 90 % smo isti. Želimo voljeti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj djeci. Zar to nije više razloga za toleranciju nego netoleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizualni podsjetnik na to.“

Pekka Loiri, Finland

Pored mnogih čuvenih svetskih imena grafičkog dizajna, na izložbi plakata u Novom Sadu učestvuju i domaći autori – Aleksandar Maćašev, poreklom iz Bečeja, koji danasi živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, Dan Reisinger iz Kanjiže, danas u Izraelu, i Slavimir Stojanović iz Beograda.

Autori izloženih plakata su:

Alain Le Quernec (Francuska), Alejandro Magallanes (Meksiko), Aleksandar Maćašev (Jugoslavija), Alex Jordan (Francuska), Anette Lenz (Francuska), Anur Hadžiomerspahić (Bosna i Hercegovina), Armando Milani (Italija), Boris Bućan (Hrvatska), Chago Garcia (Dominikanska Republika), Chaz Maviyane (Zimbabve), Dan Resinger (Izrael), David Tartakover (Izrael), Drew Hodges (SAD), Eric Belousov (Rusija), Fares Cachoux (Sirija), Felipe Taborda (Brazil), Fons Hickmann (Nemačka), Garth Walker (Južna Afrika), Grafprom Studio (Ukrajina), Hamzah Abdelal (Jordan), Hoon-Dong Chung (Koreja), István Orosz (Mađarska), Jessica Hische (SAD), Jianping He (Kina), Katarzyna Zapart (Poljska), Kit Hinrichs (SAD), Manuel Estrada (Španija), Marian Bantjes (Kanada), Michel Bouvet (Francuska), Milton Glaser (SAD), Nancy Stahl (SAD), New Collectivism (Slovenija), Niklaus Troxler (Švajcarska), Ovidiu Hrin (Rumunija), Paula Scher (SAD), Pekka Loiri (Finska), Pepijn Zurburg / Gorilla (Holandija), Peter Bankov (Rusija), Reza Abedini (Iran), Rodrigo Sanchez (Španija), Saki Mafundikwa (Zimbabve), Sarp Sozdinler (Turska), Seymour Chwast (SAD), Slavimir Stojanović (Srbija), Srđa Dragović (Crna Gora), Steff Geissbühler (SAD/Švajcarska), Sue Coe (Velika Britanija), Tarek Atrissi (Libanon), Tom Geismar (SAD), Un Mundo Feliz (Španija), Uwe Loesch (Nemačka), Xiao Yong (Kina), Yuko Shimizu (Japan).

Peter Bankov, Russia
Sarp Sozdinler, Turkey

Autor izložbe: Mirko Ilić

Autor teksta: Jelena Banjac