Home Vesti Otvorena izložba “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci” u Spomen-zbirci...

Otvorena izložba “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

1224
0

Izložba “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci” otvorena je u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu

Autorke izložbe su Gordana Gajić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Tatjana Korićanac, muzejski savetnik Muzeja Grada Beograda.

Izložbu je otvorio Joakim Vern, savetnik-ministar i zamenik šefa misije ambasade Švedske u Beogradu.

“Rođeni iste godine, posvećeni umetnosti i diplomatiji, Beljanski i Andrić bili su deo istog kulturnog kruga. Period između dva svetska rata proveli su u diplomatskoj službi, a obojica najveći uspeh na tom planu postižu pred Drugi svetski rat – prvi u Rimu, drugi u Berlinu”, navela je Gordana Gajić, koautorka izložbe.

Andrić i Beljanski penzionisani, rat provode u okupiranom Beogradu, kada Andrić završava roman “Na Drini ćuprija”, a Beljanski zaokružuje svoju zbirku. NJihovo životno delo u sferi umetnosti krunisano je 1961. godine kada Ivo Andrić dobija Nobelovu nagradu za književnost, a kolekcija Pavla Beljanskog postaje muzej.

U okviru postavke prikazana je i izložba “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata”

“Za sobom su ostavili dva izuzetna legata – Zadužbinu Ive Andrića u Beogradu i Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u Novom Sadu”, rekla je Gajićeva.

Izlaganjem vrhunskih umetničkih dela, fotografija, raznovrsne dokumentarne građe i diplomatskih uniformi Pavla Beljanskog i Ive Andrića, cilj je da se predstave njihovi estetski afiniteti i profesionalne karijere.

U okviru postavke prikazana je i izložba “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata” Muzeja grada Beograda, prvi put predstavljena javnosti 2011. godine povodom obeležavanja jubileja, 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a koja je do danas gostovala u brojnim evropskim gradovima.