Home Vesti Pogledajte kako je bilo na tribini “Žene žive i na selu” u...

Pogledajte kako je bilo na tribini “Žene žive i na selu” u selu Lučica

1525
0

Četvrta po redu tribina u 2019. godini u okviru projekta “Žene žive i na selu”, održana je 21. maja, u selu Lučica, u Domu kulture.

Tribinu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, koji je ovom prilikom rekao da lokalna samouprava grada Požarevca ne razdvaja žene koje žive u seoskim sredinama i u urbanom području.

Nakon toga usledila je panel diskusija na kojoj su o položaju i životu žena na selu govoriti: Danijela Rajković, selo Prugovo, Maja Radulović, selo Prugovo, Plamenka Laćarac, selo Begeč i Bogdanka Šugić, selo Begeč.

Tokom trajanja tribine četiri patronažne sestre iz Doma zdravlja Požarevac, na čelu sa Biljanom Manić, doktorkom opšte prakse, vršile su preventivne zdravstvene preglede i kontrolisale opšte zdravstveno stanje posetilaca. Merile su krvni pritisak, radile skrining za dijabetes, merile nivo šećera u krvi, težinu, itd…

Kampanja “Žene žive i na selu”, čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, pokrenuta je simbolično 8. marta 2019. godine statusnom konferencijom održanom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Ova kampanja sprovodi se pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Pošte Srbije.