Home Vesti Pogledajte kako je bilo na tribini “Osobe sa invaliditetom koje su menjale...

Pogledajte kako je bilo na tribini “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” posvećenoj Sari Bernar

1183
0

Druga tribina, u okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” održana je 14. maja na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, u Novom Sadu.

Tribinu su otvorili: Robert Čoban, direktor Color Press Grupe i Vladimir Marinković, predstavnik Francuskog instituta, nakon čega je o uzbudljivom životu i radu francuske pozorišne dive Sare Bernar govorila Dobrila Stojnić, filmska i pozorišna glumica, poznata po ulogama u domaćim filmovima i serijama: “Grlom u jagode”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Bela košulja” i mnogim drugim. Dobrila Stojnić već godinama, kroz pozorišne predstave, oživljava likove slavnih osoba, a jedna od njih je i Sara Bernar.

Nakon toga usledila je panel diskusija u kojoj su učestvovali: Nina Rukavina, glumica Srpskog narodnog pozorišta koja je govorila o životnom pozivu, scenskim nastupima, ulogama koje igra, ali i o barijerama i predrasudama sa kojima se susretala tokom života zbog gubitka tri prsta desne šake; Natalija Lazić, master producent u pozorištu, koja je dočarala publici značaj umetnosti u njenom životu, kao i životu njenog deteta sa autizmom; Slobodan Đuričić, muzički i pozorišni producent, koji je pričao o produkciji, pozorištu i projektima koje realizuje uprkos gubitku sluha; kao i Borislava Perić Ranković, stonoteniserka, aktuelni svetski prvak i sportista godine sa invaliditetom u Srbiji koja je govorila o svojim uspesima kao i o platformi “Šampioni svaki dan” koju sprovodi brend Jelen pivo u saradnji sa Paraolimpijskim komitetom.

U okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, pored izložbe koja će gostovati u šest gradova širom Srbije, organizovana je i serija tribina posvećena osobama koje su uvrštene u projekat. Projekat je realizovala kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Više o projektu, kao i raspored budućih tribina i mesto gde će se održavati možete pogledati na sajtu: http://www.color.rs/onisumenjalisvet/index.html