Home Konferencije Pogledajte otvaranje konferencije “Nuklearna sigurnost danas”

Pogledajte otvaranje konferencije “Nuklearna sigurnost danas”

1270
0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) danas je u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, organizovao skup „Nuklearna sigurnost danas“.

Konferencija je posvećena odgovorima na značajna pitanja o nuklearnoj sigurnosti, upotrebe znanja o nuklearnoj energiji i jonizujućem zračenju u mirnodopske svrhe, kao i regulisanju i kontroli tih delatnosti.

Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije koja je istakla „da nuklearna energija predstavlja najznačajniji razvojni potencijal, i teško je naći drugi izvor energije sa tako različitim poljima primene, kao sto su medicina, farmacija, poljoprivreda itd.  Nuklearna energija je decenijama sinonim strepnje, pogotovo kada je u pitanju vojna primena. Ni Srbija nije bez primera akcidenata srećom mnogo manjih razmera, kada je u Vinči šestoro naučnika bilo ozračeno smrtonosnom dozom radijacije 1958. godine. Šira javnost i dalje ne zna sta se desilo u Vinči pre šest decenija, zato sto se o tome do skoro ćutalo. Nuklearna energija kao mnoge druge epohalne stvari koje su dovele do razvoja našeg sveta, istovremeno je fascinatna ali i zastrašujuća po posledicama koje može imati. Duboko verujem da čovečanstvo mora da nauči kako da ovlada nuklearnom energijom tako da bude blagodatna po sve nas.“

– Mi često pominjemo termin nuklearna sigurnost, ali je veliki broj dezinformacija prisutan u takvim diskusijama.  Iz tog razloga je komunikacija o ovoj temi od izuzetnog značaja. Nuklearne tehnologije treba da koristimo na način da doprinesu čovečanstvu – napomenuo je Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je istakao:

– Ovu konferenciju smo organizovali da bismo javnosti približili čime se sve bavimo. Manje je poznato da je ovo jedna od najregulisanijih oblasti. Nama je drago da je država prepoznala važnost ove tematike i omogućila da postoji samostalno telo koje može da prati i uređuje ovu oblast. Konferencijom želimo da vam poručimo da smo mi ovde zbog svih vas. Da bi građani mogli normalno da žive i rade, istraživači da se nesmetano bave svojim poslom, učinili smo naš rad transparentnim.

Prof. dr Snezana Pajović, v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke “Vinča” u uvodnom izlaganju rekla je da je „Institut Vinča uvek bio obavijen velom tajanstvenosti, najviše zbog činjenica da se na njemu odvijaju najsloženija multidisciplinarna istraživanja. U svojoj sedam decenija dugoj istoriji Institut je pokazao da je institucija kontinuiteta u najboljem smislu te reči. U okviru Vinče značajan deo naučno-istraživačkih programa realizuje se u cilju istraživanja efekata zračenja. Institut Vinča je jedinstven naučno-istraživački centar u regionu registrovan za proizvodnju radiofarmaceutika. Specifičnost Vinčnih radiofarmaceutika je strogo individualni pristup, za svakog pacijenta se priprema određena doza”.