Home Vesti Pogledajte tribinu “Žene žive i na selu” u Novom Pazaru

Pogledajte tribinu “Žene žive i na selu” u Novom Pazaru

1237
0

Deveta po redu tribina “Žene žive i na selu” održana je 2. oktobra u Svečanoj sali Doma kulture u Novom Pazaru.

Tribinu su otvorili Ifeta Radončić, predsednica skupštine Novog Pazara i Edin Karišik, doktor medicine.

Prisutnima su se ovom prilikom kroz panel diskusiju obratile i žene sa sela iz opkoline Novog Pazara. Kako teče njihova svakodnevica i sa kojim izazovima se kroz život suočavaju govorile su: Sabiha Holić, selo Brezovica; Adela Medović, selo Sebečevo; Tanja Alempijević, selo Polokce i Milka Slović, selo Deževa.

Kampanja “Žene žive i na selu” ima za cilj osnaživanje žena u ruralnim sredinama kao i podizanje svesti o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda.

Kampanja se realizuje uz podršku Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad I zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju I populacionu politiku, Kancelarije za ljudska I manjinska prava, Pošte Srbije i kompanije BIOMELEM kroz seriju tribina na kojima će se razgovarati sa ženama u seoskim sredinama Srbije.

Teme kampanje:
– Ekonomsko osnaživanje žena kroz žensko inovativno preduzetništvo
– Osnaživanje žena u borbi protiv porodičnog nasilja
– Ohrabrivanje žena da učestvuju u preventivnim zdravstvenim pregledima

Statusnu konferenciju “Žene žive i na selu”, održali smo 8. marta u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Nakon toga, tribinu smo održali u Novom Žedniku (Subotica), Banatskom Velikom Selu (Kikinda), Gamzigradu (Zaječar), Lučici (Požarevac), Gornjoj Trepči (Čačak), Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu (selo Begeć) i Kucuri (Vrbas).