Home Vesti Prijavite se za turu “Stare novosadske kafane” u subotu 2. juna

Prijavite se za turu “Stare novosadske kafane” u subotu 2. juna

1671
0

Udruženje “Petrovaradin medija” i turistička agencija “Putokaz 021“, organizuju 11 tematskih turističkih tura kroz Novi Sad za Novosađane, goste, turiste i sve one koji žele da nauče nešto više o “Srpskoj Atini” i tajnama koje ona krije.

Turističke ture, u trajanju od 60 do 90 minuta, vodi turistički vodić Srđan Bošković.

Nakon ture o ljubavnoj istoriji Novog Sada i tajnama koje krije “Srpska Atina”, sledeću turu organizujemo 2. juna od 17h pod nazivom “Stare novosadske kafane” – skup kod spomenika Svetozaru Miletiću.

Kada se priča o prošlim vremenima Novog Sada pominjemo Srpsko narodno pozorište, crkve, Maticu srpsku, štamparije… ali nepravedno izostavljamo kafane koje su bile mesta u kojima se odvijao veći deo društvenog života Novog Sada. U tim kafanama stvarala se istorija Novog Sada, a i one same su postale deo te istorije. U ovoj šetnji ćemo se upoznati sa mestima gde se nekada dobro jelo i pilo. Pomenućemo ljude koji su tamo proveli svoje boemske dane. Pričaćemo o starim novosadskim kafanama u koje su poznata imena odlazila. Nisu novosadske kafane bile strogo orijentisane na kafenisanje. U njima se plesalo uz muziku, održavale su se predstave i kulturne priredbe. U ovoj šetnji pričaćemo o kafani u kojoj je postojao profesorski sto, kafani gde je pravilo bilo da šnicla mora biti veća od tanjira, kafani gde se služilo pravo česko pivo u 19 veku, gde se pivo pilo iz hladnog bureta, a prehlađeni gosti kriglu su dobijali u zagrejanoj činiji… Proćićemo pored objekta u kojoj je nekad jeo „lav“, pored kafana u kojima su umetnici stvarali neprolazna dela, političari držali govore, ali I sastančili. Iako stare novosadske kafane polako gube utakmicu sa novim ugostiteljskim objektima, njihova istorija i prepoznatljiv kvalitet ipak ih čuvaju od zaborava.

Cena pojedinačne ture po osobi – 500,oo rsd. 

Primer uplatnice možete pronaći klikom OVDE.

Kopiju uplatnice sa kontakt telefonom poslati na: novosadsketure@gmail.com

Sve ture koje će se održati možete pogledati OVDE.