Home Konferencije Održivi razvoj 2018 – Društveno odgovorno poslovanje – put ka uspehu

Održivi razvoj 2018 – Društveno odgovorno poslovanje – put ka uspehu

2040
0

Konferencija “Održivi razvoj 2018” održana je u sredu, 9. maja u hotelu Holiday Inn u Beogradu i tom prilikom okupila veliki broj kompanija koje posluju u skladu sa principima održivog razvoja.

Color Media Communications i magazin “Diplomacy and Commerce”, nakon uspešno organizovane dve konferencije o održivom razvoju – Serbia Goes Green i tri konferencije posvećene društveno odgovornom poslovanju – CSR Srbija, ove godine organizovali su objedinjenu konferenciju pod nazivom „Održivi razvoj 2018” – Sustainable Development Serbia.

Konferenciju je otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je, govoreći o deficit radne snage u Srbiji, rekao da je jedan od prioriteta tog ministarstva i briga o obrazovanju. Đorđević je rekao da postoji redovna komunikacija sa Ministarstvom prosvete o tome kako će se i na koji način ubuduće školovati kadrovi.

Važno je da ne budu školovani stihijski, bez plana, već da ih školujemo u skladu sa potrebama tržišta rada, odnosno potrebama kompanija i poslodavaca“, rekao je Đorđević. On je istakao da Srbija ima problem sa nedostatkom kadrova i da je potrebno zadržati talentovane ljude, ali i stvoriti uslove za privlačenje nove radne snage.


Srbija treba da ulaže u mlade ljude koji su natprosečni talenti i da ih zadrži u zemlji“, naveo je ministar.

Direktor kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lot izjavio je na otvaranju da ova konferencija pokazuje da je Srbija opredeljena za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje. Dodao je da Unicef pozdravlja napore Vlade Srbije u tom smeru i da je važno odrediti koji će biti prioriteti održivog razvoja za Srbiju. Kancelarija Unicefa u Srbiji je tokom konferencije predstavila rezultate trećeg istraživanja o Principima poslovanja i pravima dece u Srbiji u kojem su učestvovala 42 preduzeća.

Izveštavanje o održivom razvoju doprinosi razvoju i efikasnosti poslovanja, unapređenju odnosa sa stejkholderima i stvaranju boljeg tržišnog ambijenta, zaključak je prvog panela koji je moderirala Zorica Džida, direktor sektora Društveno odgovorno poslovanje u Vojvođanskoj banci.

Tokom konferencije, u okviru četiri panela i dve studije slučaja, razgovaralo se o tome koliko je poslovanje u skladu sa principima održivog razvoja povezano sa uspehom u poslovanju, izazovima održivog razvoja u oblasti zaštite životne sredine, kako da CSR kampanje postanu princip poslovanja tokom cele godine i zapošljavanju u duhu održivog razvoja.

Kompanija Aqua Viva predstavila je projekat “Pokrenimo našu decu”, a Unicef Srbija analizu praksi društveno odgovornog poslovanja usmerenog na decu.

Učesnici konferenciji bili su: Tijana Koprivica, Delta Holding, Uroš Radojević, Delhaize, Žužana Šandor Milošević, Deltapak, Predrag Milinčić, regionalni direktor kompanije Mars, Milica Begenišić, Telenor fondacija, Sanja Panješković, GSK, Dušan Stojaković, Hemofarm, Dragan Dilparić, Gorenje, Jovana Paljić, Coca-Cola HBC, Siniša Mitrović, Privredna komora Srbije, Neven Marinović, Smart Kolektiv, Prof. Svetlana Vukotić, MEF, Prof. Slobodan Aćimović, Ekonomski fakultet i drugi predstavnici društveno odgovornih kompanija.

Partneri konferencije su: Unicef Srbija, Vojvođanska banka – zvanična banka konferencije, Aqua Viva, Telenor fondacija, Carlsberg Srbija, MARS, Delhaize Srbija, Delta holding, Delta pak.