Home Festivali Promocija knjige “Čuvarkuće – Udovice pisaca” Aleksandra Đuričića i vođenje kroz ljubavne...

Promocija knjige “Čuvarkuće – Udovice pisaca” Aleksandra Đuričića i vođenje kroz ljubavne priče iza umetničkih dela

1049
0

Festival ljubavi” nastavlja sa svojim aktivnostima na drugim lokacijama u gradu, a u utorak, 13. februara od 18h, održaće se promocija knjige Aleksandra Đuričića “Čuvarkuće – Udovice pisaca” u Galeriji likovne umetnosti poklon-zbirci Rajka Mamuzića.

Autor knjige Aleksandar Đuričić, dugogodišnji je novinar, urednik i publicista. U knjizi “Čuvarkuće – Udovice pisaca”, Đuričić je obradio nepoznate delove biografija, zanimljive, dramatične, dirljive, poetične i javnosti malo poznate detalje iz života poznatih pisaca, i to kroz razgovore s njihovim udovicama.

Autor: Aleksandar Đuričić

Tako su se u ovoj knjizi našle ispričane “iz prve ruke” priče životnih saputnica, koje nam osvetljavaju živote Borisava Pekića, Mome Kapora, Antonija Isakovića, Libera Markonija, Milorada Pavića, Mirka Kovača, Mike Oklopa, Oskara Daviča, Đorđa Lebovića i Petrua Krdua.

Ova promocija je zapravo početak književne turneje nakon koje će uslediti promocije i u drugim gradovima.

Moderator promocije je Ivon Jafali, a specijalna gošća udovica Milorada Pavića, Jasmina Mihajlović.

Ovo je knjiga o intimi, o bekstvu od takozvanog kolektivnog zanosa, o samoći. “Čuvarkuće” otkrivaju daleko više a svakako ubedljivije od naših socioloških i kulturoloških studija. Ova sveska živosti i ezoterije privatnosti itekako pogađa u sridu.

Aleksandar Đuričić je krenuo na putovanje, koje je, vidi se to jasno, iznenađivalo i njega samog. Čini se da je baš to najuzbudljivije: autor se i sam radovao, lutao, svašta mu se dešavalo. Putovanje do adresa uvaženih udovica nije bez zamki. To grumenje uspomena (na Borislava Pekića, Mirka Kovača, Pavića, Kapora, Miku Oklopa, Đorđa Lebovića, Libera Markonija, Petru Krdua, Oskara Daviča i Luleta Isakovića) ostaje kao najvažnija akvizicija.

Đuričićeve udovice nemaju meštrovićevog osećanja mermernog spokoja. Baš naprotiv, kao po pravilu, one svoj fajterski duh shvataju kao ostavštinu za budućnost. Njihovo neodustajanje je svakako dirljivo, naboj plemenito usplahiren.

Ovo štivo ne veruje osobito međama žanrova. Autor jeste i ostaje odlično obavešten savremenik, a sa druge strane, kadkad tinejdžerski bezbrižno nastoji da nas namami na još i još jednu pomisao i osmeh. Đuričić posreduje ali u našu korist. Njegova otvorenost nije nepozata, a ovde se unekoliko pokazao kao insajder bez straha, naoko nezavođen, bestidan, jer je pre svega slobodan.

Ova knjiga je neminovnost, koja nam se talentovano desila. Neočikavano naizgled, kao sve istinite, pronađene stvari. Ima iznenađenja. Ima neočekivanih napomena o bivšim prijateljima, o palanačkom mentalitetu. Knjiga bez konvertita, knjiga o mahnitosti, ali i disciplini mašte pisaca bez kojih ne umem da zamislim naše književne ukrštene reči.

Draško Ređep (iz pogovora)

Nakon promocije knjige, uslediće vođenje kroz ljubavne priče koje kriju umetnička dela jugoslovenskog i srpskog slikarstva iz kolekcije Rajka Mamuzića.

Ulaz je slobodan.