Home Vesti Sajam J=DNAKI: Pogledajte tribinu “Niste sami” i izložbu “Osobe sa invaliditetom koje...

Sajam J=DNAKI: Pogledajte tribinu “Niste sami” i izložbu “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”

85
0

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije organizovali su drugi po redu Sajam J=DNAKI, u sklopu kojeg su 24. oktobra održane i tribina “Niste sami” i predstavljena izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“.

U oktobru 2018. godine pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i UNICEF-a – kompanija “Color Media Communications” pokrenula je kampanju “Niste sami!” sa ciljem prevazilaženja predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i osobama sa invaliditetom. Nakon Beograda, održane su  tribine u Bačkoj Palanci,  Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Čačku i Požarevcu. Kampanja je nastavljena i u 2019. godini, a ovo je bila osma tribina u ovoj godini. Prethodne tribine održane su u opštini Savski venac, Sremskim Karlovcima, Vrbasu, Baču, Zrenjaninu, Novom Sadu i Velikom Gradištu.

Projekat “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” realizuje kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta. Pre Beograda, otvaranje izložbe održano je u Novom Sadu, Popincima (u okviru manifestacije “Popinačko kulturno leto), Vrbasu, Čačku i Novom Pazaru.

U okviru tribine “Niste sami” održana je panel diskusija na temu mentalnog zdravlja i prevazilaženja predrasuda prema osobama sa invaliditetom, a nakon toga je predstavljena i izložba  “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” u sklopu koje su posetioci mogli čuti kratke priče o poznatim osobama sa invaliditetom koje su uvrštene u ovaj projekat.

Na tribini “Niste sami” govorio je pukovnik prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa, nakon čega je usledila i panel diskusija na kojoj su o svom životu i svakodnevnim izazovima govorili: Natalija Lazić, majka devojke sa autizmom, pozorišni producent; Aleksandar Plavšić, – centar “Srce”; Dobrila Marković, predstavnik OPENS -a i Slobodan Brkić, potpuno slep student FPN -a.

Na otvaranju izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” prisutima su se obratili: Nataša Jović Trivić, prvakinja Opere narodnog pozorišta u Beogradu i predsednica Muzičko opersko teatarske organizacije –MOTO; Nemanja Crnatović, tenor, student treće godine Osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu koji je nastupio u sklopu otvaranja izložbe i Bojana Dimitrijević, dipl. socijalni radnik, a u aprilu 2017. godine  odbranila je doktorsku disertaciju na temu: „Prepreke u zapošljavanju osoba sa telesnim invaliditetom u Srbiji“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here