Home Konferencije Serbia Goes Green 2017 – Ratko Bajčetić: Poglavlje 27 je jedno od...

Serbia Goes Green 2017 – Ratko Bajčetić: Poglavlje 27 je jedno od najzahtevnijih i verovatno će najduže trajati!

1218
0

Druga konferencija o održivom razvoju povodom Dana planete Zemlje „Serbia Goes Green“, u organizaciji Color Press Grupe i magazina „Diplomacy and Commerce“, održana je u četvrtak, 20. aprila, u hotelu Crowne Plaza.

Konferenciju je otvorio ambasador Švedske, Jan Lundin, govoreći o izazovima i perspektivama Srbije u ovoj oblasti:

Ovo je put ka otvaranju Poglavlja 27, upravljanju vodama, zaštiti prirode, klimatskim promenama, svim onim stvarima koje su deo integracije Evropskoj Uniji. Ovo su ekstremno važna pitanja za Srbiju. Najteži odeljak koji treba da se otvori, ako pogledamo ključne zakonske propise. To je dugoročan proces, bitno je da napravimo značajan napredak, jer se taj proces neće brzo završiti. Ako pogledamo u budućnost možemo da otvorimo potpuno novi deo ekonomskog razvoja. Švedska radi na fosilnim gorivima, radimo na ovom pitanju već dugo vremena. Srbija svakako može da se uhvati u koštac sa svim tim problemima i mi ćemo joj pomoći.”

U panelu “Kvaka 27 – Kako zahtevi, prakse i sredstva iz EU mogu pomoći Srbiji da bude uređenija i čistija zemlja” učestvovao je i dr Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke, koji nam je tokom konferencije između ostalog rekao:

Poglavlje 27 je previše kompleksno, ima previše podpoglavlja i u svakom od njih treba povesti podjednako računa i izvršiti te pregovore na način koji treba“.

Kompletan razgovor poslušajte u videu: