Home Konferencije Serbia Goes Green: Razvijeni standardizovani modeli za povećanje korišćenja biomase u proizvodnji...

Serbia Goes Green: Razvijeni standardizovani modeli za povećanje korišćenja biomase u proizvodnji toplotne i električne energije

664
0

Uoči Dana planete Zemlje organizovana je online konferencija o održivom razvoju pod nazivom Serbia Goes Green – Zelena ekonomija kao stub zaštite životne sredine. Tim povodom predstavnik GIZ Srbija i projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ učestvovao je na panelu Obnovljivi izvori energije u Srbiji: Poslovni ambijent, zakonska regulativa i perspektive razvoja.

Na panelu su predstavljeni razvijeni standardizovani modeli za poboljšanje korišćenja šumske i poljoprivredne biomase u proizvodnji toplotne i električne energije. Modeli su razvijeni u okviru projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, finansiranog od strane nemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI), a koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u implementaciji projekata u oblasti bioenergije, pružanju tehničke i savetodavne pomoći različitim akterima u procesu formiranja održivog tržišta bioenergije, razvijeni su modeli za replikaciju primera dobre prakse i dalji razvoj ovog sektora. Modeli trebaju da posluže korisnicima iz javnog i privatnog sektora, ali i zainteresovanim građanima da prevaziđu potencijalne probleme u implementaciji projekata i definišu postupak od početne ideje, preko procesa izgradnje postrojenja do korišćenja i proizvodnje energije. Kroz opis aktivnosti korak po korak, uz praćenje datih preporuka i saveta, kao i detaljnih aneksa modela, potencijalni korisnici bi trebali da dobiju jasnu sliku procesa sprovođenja čitavog projekta.

Modeli pokrivaju oblasti kao što su korišćenje biomase u proizvodnji toplotne energije za grejanje javnih zgrada u sistemu male mreže za grejanje, saradnja sa privatnim partnerima kroz javno-privatno partnerstvo, korišćenje otpadne toplote iz biogasnih postrojenja za grejanje objekata, kao i udruživanje malih poljoprivrednika u izgradnji biogasnog postrojenja. Jedan od modela se fokusira na procenu smanjenja emisija zagađujućih materija u vazduh i emisija gasova sa efektom staklene bašte korišćenjem biomase. Na kraju, pripremljen je i model šireg karaktera, s ciljem definisanja saradnje javnog i civilnog sektora u procesu energetske tranzicije na lokalu. Pomenuti modeli su:
1. Standardizovani model za isporuku toplotne energije u saradnji sa privatnim sektorom – JPP ESCO model
2. Standardizovani model malog sistema daljinskog grejanja javnih objekata
3. Standardizovani model upotrebe toplote iz biogas postrojenja za grejanje javnih objekata u saradnji sa privatnim partnerom
4. Standardizovani model formiranja energetske zadruge za izgradnju biogasnog postrojenja
5. Model za procenu poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte upotrebom biomase
6. Model saradnje javnog i civilnog sektora za pokretanje energetske tranzicije u lokalnoj zajednici

Zahvaljujući partnerima iz regionalnih razvojnih agencija Zlatibor, Banat i Istočne Srbije, Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO), Biogasnom udruženju Srbije, kao i opštinama koje su razvile ili implementirale prve pilot projekte (Priboj, Pirot, Botoš, Verušić itd.), napravljeni su standardizovani modeli za dalje širenje znanja i primera dobre prakse u implementaciji projekata korišćenja biomase.

Za više informacija o razvijenim modelima sa svim pratećim aneksima i primerima dobre prakse, možete posetiti platforme partnera projekta:

Međuregionalna Energetska Platforma Srbije – MEPS: http://energyinterreg.com/
SKGO – Platforma bioenergije: http://www.skgo.org/strane/385
RRA Zlatibor – Energetski održiv region: https://energetskiodrzivregion.rrazlatibor.rs/

Ostale informacije o projektu, info materijal, prezentacije, urađene studije, standardi, priručnici i uputstva kao i video materijal mogu se naći na internet stranici projekta:
http://www.bioenergy-serbia.rs/index.php/sr/