Home Konferencije “Smart City”: Dejan Vukobratović – Tehnologija može na kvalitetne načine da poveća...

“Smart City”: Dejan Vukobratović – Tehnologija može na kvalitetne načine da poveća efikasnost funkcionisanja grada

1427
0

Konferencija o tehnološkim inovacijama za pametne gradove budućnosti “Smart city”, gde su predstavljeni aktuelni razvoji pametnih gradova u Evropi, održana je 4. marta u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Na konferenciji je govorio i profesor na Fakultetu tehničkih nauka dr Dejan Vukobratović koji je objasnio da “Smart city” tehnologije mogu na kvalitetne načine da povećaju efikasnost funkcionisanja grada.

“Ono što se sada dešava jeste da sa novim sistemima dobijamo nove servise koje možemo da iskoristimo i da ponudimo nešto što do sada nismo mogli”, kazao Vukobratović.

Vukobratović je pričao i o 5G mreži – o tome šta je, koja je njena uloga u pametnim gradovima o načinu primenjivanja kod nas, kao i o prednostima koje usluga pruža, pa i o “Smart City” aplikacijama.

“Mreže 3G i 4G su pružali mobilni operateri, a sada vi možete da zakupite taj spektar i da nudite. Ulaze manji igrači koji mogu da uz svoju tehnologiju pruže uslugu”, rekao je on.

Tokom konferencije predavanja su održali stručnjaci iz oblasti saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine.

Organizator Konferencije je Udruženje “Centar za lokalnu demokratiju”, Color Media Communications, u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

O čemu je još profesor govorio poslušajte na video snimku u nastavku:

Foto: CMC