Home Konferencije “Smart City”: Pogledajte panel “Značaj energetske efikasnosti i kako je postići”

“Smart City”: Pogledajte panel “Značaj energetske efikasnosti i kako je postići”

4996
0

Konferencija o tehnološkim inovacijama za pametne gradove budućnosti “Smart city”, gde su predstavljeni aktuelni razvoji pametnih gradova u Evropi, održana je 4. marta u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Drugi panel pod nazivom “ENERGY EFFICIENT AND SMART CITIES” – Značaj energetske efikasnosti i kako je postići. Izazovi u proizvodnji i distribuciji obnovljive energije za pametne gradove – moderirala je novinarka Dragana Ratković, a njeni sagovornici ovom prilikom bili su: Aleksandar Ašonja, energetski menadžer Grada Novog Sada; Dušan Macura, rukovodilac Sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, JKP “Novosadska toplana”; Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građavinarstvo i saobraćaj; Marko Marković, direktor Pyramid Ing d.o.o. i
Martin Elezović, član Odbora direktora Saveta za zelenu gradnju Srbije.

U okviru drugog panela, svim prisutnima predočena je činjenica da je Novi Sad odlučan i da postane zelena prestonica Evrope. Razgovaralo se o energetskoj strukturi grada, sistemu očitavanja potrošnje, o isporuci toplotne energije, uštedi energije, smanjenju emisije ugljen dioksida, zaštiti životne sredine i mnogim drugim temama. Rečeno je da je EU već definisala da će daljinska energetika biti budućnost gradova u Evropi, a mladima je predočeno da: traže prostor i nove ideje i da budu prenosioci znanja.

Organizator Konferencije je Udruženje “Centar za lokalnu demokratiju”, Color Media Communications, u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

O čemu se još tokom panela diskutovalo poslušajte u video snimku u nastavku:

Foto: CMC