Home Konferencije “Smart City”: U Novom Sadu održana konferencija o pametnim gradovima

“Smart City”: U Novom Sadu održana konferencija o pametnim gradovima

1770
0

Konferencija o tehnološkim inovacijama za pametne gradove budućnosti “Smart city”, gde su predstavljeni aktuelni razvoji pametnih gradova u Evropi, održana je juče u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Konferenciju je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, rekavši da je tehnologija postala naša svakodnevica, te da je Novi Sad grad informacionih tehnologija. On je podsetio da je u toku izrada strategije Novog Sad kao pametnog grada.

“To je veoma širok pojam, koji obuhvata sve one aspekte koji su sastavni deo života i postali su vezani za informacione i komunikacione tehnologije. Verujem da će radno telo brzo izaći sa nacrtom strategije, kako bi otpočela javna rasprava. Biće veoma bitno da mnogi od vas uzmu učešće u tome kako da strategija bude sprovodljiva, da najmanje košta, a pruži maksimalne efekte. Novi Sad kao grad informacionih tehnologija danas može da se nosi sa takvim izazovima i to uz vašu pomoć”, poručio je Jelušić.

Profesor na Fakultetu tehničkih nauka dr Dejan Vukobratović objasnio je da “Smart city” tehnologije mogu na kvalitetne načine da povećaju efikasnost funkcionisanja grada.

“Ono što se sada dešava jeste da sa novim sistemima dobijamo nove servise koje možemo da iskoristimo i da ponudimo nešto što do sada nismo mogli”, kazao Vukobratović.

Prof. dr Dragan Jovanović, takođe sa FTN-a istakao je da poslednjih godina promena savremene tehnologije okupira veliku pažnju, posebno na komforu građana, ali i racionalizacije subjekata koji rade na rešavanju određenih društvenih problema.

“Saobraćaj predstavlja jedan od najznajčajnijih segmenta primene savremene tehnologije i aplikacija, sve u službi kako bi u urbanim sredinama kvalitet saobraćajnih usluga bio što bolji i operativniji”, zaključio je on.

Tokom konferencije predavanja su održali stručnjaci iz oblasti saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine.

Organizator Konferencije je Udruženje “Centar za lokalnu demokratiju”, Color Media Communications, u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Foto: CMC/Smart City