Home Vesti Statusnom konferencijom na Dan žena počela nacionalna kampanja “Žene žive i na...

Statusnom konferencijom na Dan žena počela nacionalna kampanja “Žene žive i na selu”

1049
0

Simbolično na Dan žena, 8. mart, održana je statusna konferencija kao početak kampanje “Žene žive i na selu” u Narodnoj skupštni Republike Srbije.

Predsednica Narodne skupštine Srbije, Maja Gojković, istakla je da žene ne žive samo u gradovima, već i u selima, gde su često zapostavljene, a problemi sa kojima se suočavaju u mnogim aspektima su teži i složeniji od onih u gradskim sredinama.

Zato je naš cilj da zajedno pokušamo da dođemo do njih, da ih saslušamo, podignemo svest o njihovim problemima i povećamo njihovu vidljivost u našem društvu“, rekla je Gojković. Ona je rekla i da su muškarci uglavnom vlasnici imovine, o čemu svedoče podaci da je samo 12 odsto žena vlasnica kuća u kojima žive, a samo 16 odsto je vlasnica imovine. Prema njenim rečima, više od 50 odsto žena na selu je nezaposleno, duže od godinu dana kod lekara nije bilo 16,5 odsto žena, a 1,6 odsto nikada nije bilo na zdravstvenom pregledu.

Ministarska zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je, da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini u seoskim sredinama živelo 2,7 miliona ljudi, kao i da je broj muškaraca i žena bio gotovo izjednačen.

Prema podacima o osobama koje su nosioci jednog od 617.000 registrovanih gazdinstava, muškaraca je 510.000 odnosno oko 85 odsto, a žena oko 106.000“, rekla je Slavica Đukić Dejanović. Ona je istakla da je od 800.000 osoba koje su radile na poljoprivrednom gazdinstvu više od 60 odsto su bile žene.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Vlada Srbije aktivnim pristupom ovom problemu razvija i primenjuje programe namenjene podsticanju ženskog preduzetništva na selu, zadrugarstva, ženskih zadruga i udruženja, osnivanja firmi u oblasti turističkih i ugostiteljskih usluga. On je rekao da je položaj žena na selu gorući problem u oblasti rodne ravnopravnosti u našem društvu zbog neplaćenog rada.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin je istakao da se za projekte kojima je glavni cilj poboljšanje položaja žena u Srbiji izdvaja oko 30 odsto ukupnog godišnjeg budžeta namenjenog Srbiji što govori o značaju koji Švedska pridaje ovoj oblasti.

Prisutnima su o položaju žena na selu govorile i Smiljka Jovanović, pokrajinska sekretarka za finansije, Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Jadranka Milanović, rukovoditeljka odseka za komunikacije, UNICEF.

Nakon pozdravnih govora, usledila je panel diskusija u kojoj su o svom položaju govorile: Tanja Antić, selo Koprivnica, Plamenka Laćarac, selo Begeč, Marija Radojčić, selo Jazak, Ratomirka Jovanović, selo Potpeće i Malina Stanojević, Pribojska Banja.

Cilj kampanje je ekonomsko osnaživanje žena na selu kroz žensko inovativno preduzetništvo, borba protiv porodičnog nasilja, podizanje svesti o značaju preventivnih zdravstvenih pregleda i povećanje vidljivosti tih žena u društvu. Kampanja će nastaviti svoj put širom Srbije jer će se tokom ove godine održati osam tribina u osam gradova na kojima će govoriti žene iz ruralnih sredina.

Projekat “Žene žive i na selu ” se sprovodi pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Maje Gojković, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Podršku projektu dala je i Pošta Srbije.