Home Vesti Sutra se otvara legat slavnog slikara Petra Dobrovića

Sutra se otvara legat slavnog slikara Petra Dobrovića

783
0

Legat jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, Petra Dobrovića, otvoriće u utorak, 20. aprila, u 12.00 časova, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud, a publika će otvaranje moći da prati uživo putem onlajn-prenosa na YouTube kanalu Color Media Communications.

Petar Dobrović je bio poznati srpski slikar i političar rođen u gradu Pečuju, današnjoj Mađarskoj, 14. januara 1890. godine.

Jedan je od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umetnosti između dva svetska rata. Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista. Pisao je i likovnu kritiku.

Bio je predsednik male, kratkotrajne srpsko-mađarske Baranjsko-Bajske Republike koja je proglašena 14. avgusta 1921. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba.

Umro je od srčanog udara za vreme nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu u liftu zgrade u Ulici kralja Petra 36, gde je stanovao tokom jedne racije koja ga je zatekla na ulici na Savindan, 27. januara 1942. godine.

U njegovom stanu u toj istoj zgradi, u utorak, 20. aprila, biće ponovo otvoren legat.