Home Vesti Svečano otvorena izložba “Identitet(i)” u Galeriji Matice srpske

Svečano otvorena izložba “Identitet(i)” u Galeriji Matice srpske

1004
0

Izložba “Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)” svečano je otvorena juče u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju izložbe su govorili mladi doktorand i autor postavke Nikola Ivanović, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković.

Kako je pitanje identiteta jedno od najprisutnijih u naučnom i umetničkom diskursu poslednje dve decenije, izložba svojim problemskim karakterom ukazuje na sveprisutnost identitetskih raznolikosti i preispituje pojam identiteta kroz vizuelnu kulturu između dva svetska rata.

– Sorentino desetu epizodu serije “Mladi papa” završava jednim govorom gde se papa obraća vernicima i postavlja vrlo zanimljiva pitanja. Jesmo li dobri ili smo loši? Jesmo li zdravi ili smo bolesni? Jesmo li mladi ili smo stari? Jesmo li glupi ili pametni? Jesmo li iskreni ili se pretvaramo? Jesmo li bogati ili siromašni? Kraljevi ili sluge? Da li smo muškarci ili žene? Sve to je nebitno i to je ono što Sorentino stalno pokušava da kaže. Mislim da to pokušava da poruči i ova izložba i neka zaključak bude sorentinovski, a to je da ne shvatamo sebe previše ozbiljno – istakao je na otvaranju svoje postavke Ivanović.

Posetioci će moći do 4. jula da vide preko 70 izloženih eksponata iz kolekcije Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Kuće legata, Galerije Milene Pavlović Barili iz Požarevca, kao i mnogih privatnih kolekcija.

Autor postavke Nikola Ivanović istakao je da je izložba podeljena u četiri celine posvećene problemima razumevanja identiteta. U četiri prostorije mogu se videti celine “Nacionalno: Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti”, “Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija”, “Kvir: Telo, rod i predstava” i “Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma”.

Na kraju, interaktivni deo izložbe inspirisan je knjigom “Nevažne tačke gledišta” Paola Sorentina, u kojoj Sorentino gledajući crno-bele fotografije anonimnih ljudi pravi niz od 23 priče razmišljajući o njihovim životima. Tako će posetioci imati pred sobom tri slike sa prikazanim ženama, o kojima ne znaju ništa, a imaće kreativnog prostora da im udahnu život. Svoje radove mogu poslati na adresu istaknutu u Galeriji, a najbolji radovi biće nagrađeni kursom kreativnog pisanja.

Tokom trajanja izložbe svakog petka biće priređen raznovrstan prateći program posvećen (ne)jednakosti i raznolikosti prisutnih u svim epohama. Takođe, za najmlađe posetioce svakodnevno je dostupan porodični vodič specijalno osmišljen za izložbu.

Izložbu prati srpsko-engleska publikacija, čiji je autor Nikola Ivanović.