Home Festivali Svečano otvoreno “Božićno seoce kod Hrama”

Svečano otvoreno “Božićno seoce kod Hrama”

1304
0

Manifestacija “Božićno seoce kod Hrama” drugi put je svečano otvorena u petak, 4. januara, na platou ispred Hrama Svetog Save.

Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej je rekao na otvaranju da veruje da će manifestacija “Božićno seoce kod Hrama” obradovati mnoge građane Beograda, a posebno decu.

Ja vas sve pozdravljam mirom i blagoslovom Božijim, sa željom da ovaj veliki praznik koji je pred nama proslavimo kao Hrišćani pravoslavni, da se zajednički pomočimo novorođenom spasitelju da nam daruje ljubav, mir i slogu, Gradu Beogradu, našem narodu i svima ljudima sveta, posebno ljudima dobre volje“, rekao je patrijarh koji je pre svečanog otvaranja u Kripti Hrama podelio božićne paketiće deci u organizaciji Verskog Dobrotvornog Starateljstva.

Svečano otvaranje počelo je numerama u izvođenju Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Republike Srbije i Policije Republike Srbije.

Na glavnoj bini publiku je sjajnim koncertom oduševio Sanja Ilić i Balkanika.

Svečanom otvaranju kao gost prisustvovala je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Bogat program na platou ispred Hrama Svetog Save biće nastavljen i narednih dana.

Danas od 17h na Raspevanoj Božićnoj jelci nastupiće hor “Vrapčići”, od 18h hor “Orlić”, a od 19h na glavnoj bini Lena Kovačević i Filip Žmaher.

Na Badnji dan, 6. januara, od 16h biće organizovano paljenje badnjaka na platou ispred Hrama, a Bdenije od 17h.

Iste večeri, u susret Božiću, organizovan je koncert narodne i tradicionalne muzike, na glavnoj bini od 19h, a nastupiće Snežana Đurišić, Marinko, Nikola i Marko Rokvić uz pratnju orkestra RTS-a.

Na dan Božića, 7. januara, od 11:30 biće organizovano lomljenje česnice na platou ispred Hrama, u organizaciji Unije pekara.

“Božićno seoce kod Hrama” traje do 28. januara.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na plaotu ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Vlado Georgiev, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Neverne bebe, Nikola Grbić Grba i Trinitus bend, Viki Miljković, Aco Pejović i Sanja Đorđević i mnogi drugi.

Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Prošle godine je, ispred Hrama i u Kripti, nastupilo preko 100 muzičkih izvođača, dečijih i crkvenih horova, vokalnih sastava, glumaca, plesnih trupa. Najmlađi su svake večeri ulepšavali jedinstvenu konstrukciju – Božićnu raspevanu jelku – na kojoj su nastupali dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije.

Ideja je nastala sa željom da se svi praznici tokom januara objedine i obeleže na istoj, jedinstvenoj lokaciji, platou ispred Hrama Svetog Save, uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Irineja.

Želja organizatora je da svakodnevnim programom i propratnim aktivnostima ponudi Beograđanima i turistima, koji tokom praznika posete Beograd i Hram Svetog Save, jedinstvenu manifestaciju namenjenu najmlađima, ali i onim starijim posetiocima, sa ciljem da „Božićno seoce kod Hrama“ postane tradicionalna manifestacija.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, uživaju u muzičkom i dramskom programu na bini u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete, i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde – Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicamaGrada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“.

Prijatelji manifestacije su: Srpska Pravoslavna crkva, Hram Svetog Save, Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju s crkvenim i verskim zajednicama, Omladinsko pozorište Dadov, Erste banka, PDM AgroFruit, Rajfajzen banka, Mapei, Lidl, Nekst sokovi, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Unija pekara i mnogi drugi.