Home Konferencije “Svet u 2021.”: Patrizio Dei Tos – Korona kriza ojačala je privredne...

“Svet u 2021.”: Patrizio Dei Tos – Korona kriza ojačala je privredne i socijalne veze između Srbije i Italije

1153
0

„Svet u 2021.“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferencija će se održati 15. decembra 2020. u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svi zainteresovani gledaoci događaj će moći da prate online preko live streama na Youtube i Facebook kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije, ove godine će, kroz panele i studije slučaja pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće zatvorena Evropa, kakve su posledice globalne pandemije na svetsku ekonomiju i kako je prevazići, sa čime se susreo zdravstveni sektor globalno i lokalno, kakve su posledice pandemije na ranjive grupe u društvu kao i kakva je kultura u doba pandemije.

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Patrizio Dei Tos, predsednik Confindustria Serbia, koji će učestvovati na panelu pod nazivom “Virus & Economy – Posledice pandemije i prevazilaženje krize”. 

– U kontekstu saradnje Italije i Srbije za vreme pandemije osvrnuo bih se na izuzetnu saradnju na rešavanju zdravstvene krize, kao što su uzajamna pomoć u medicinskim sredstvima, kao i razmena znanja i iskustava između eksperata, što smatram da dovoljno govori o tome koliko su Italija i Srbija upućene jedna na drugu – ističe Patrizio Dei Tos, predsednik Confindustria Serbia. 

Italija je jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom. Da li je privredna saradnja Italije i Srbije usporila zbog krize?

– Ne bih se u potpunosti složio sa konstatacijom da je Italija jedna od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom. Kovid-19 je globalni problem. Istina je da je sa pojavom virusa na teritoriji Italije bilo velikih gubitaka i poteškoća, ali ne smemo zaboraviti da je Italija odlučno i energično odgovorila i suprotstavila se problemu, odlučnije, rekao bih, od mnogih evropskih zemalja. Ta rešenost i požrtvovanost u borbi protiv ove opake bolesti dala je i svoje pozitivne rezultate. No, mobilnost ljudi, zatim sezona godišnjih odmora doveli su do opadanja pažnje kod građana, a time I do ponovnog pogoršanja situacije.

Posledice zdravstvene situacije, nažalost, odrazile su se na trgovinsku razmenu između Italije i Srbije, posebno u prvim mesecima pandemije, sve dok nisu definisani jasni protokoli za protok robe i do uspostavljanja zelenih koridora. Ali saradnja nikako nije izostala. Štaviše, mislim da su spremnost za saradnju i solidarnost između dve zemlje u vreme korona krize dodatno ojačale.

Konfindustrija Srbija, kao predstavništvo najvećeg i najznačajnijeg italijanskog udruženja industrijalaca u Srbiji, bila je, ali i dalje je, u gotovo svakodnevnoj koordinaciji kako sa Ambasadom Italije, tako i sa sedištem Konfindustrije u Rimu, ali i sa PKS u cilju pronalaženja najdelotvornijih rešenja za neometanu saradnju italijanske i srpske privrede.

Kako se Konfidustrija organizovala tokom pandemije i kako je izgledala komunikacija sa članovima, vladama, institucijama?

– Zdravlje ljudi, naših zaposlenih, članova i saradnika, na prvom je mestu. Od samog starta primenili smo protokole koje je prethodno usvojila Konfindustrija u Italiji, a koji su, naravno, pratili preporuke SZO. Za vreme vanrednog stanja u Srbiji kancelarija je bila zatvorena za javnost, ali to nije umanjilo intenzitet komunikacije sa našim članovima.

Konfindustrija Srbije već više od osam godina pomaže svojim članovima u tumačenju sadašnjosti kako bi im pomogla da planiraju i kreiraju svoju budućnost. Tako je bilo i u ovoj kriznoj situaciji: u tom kontekstu dozvoliću sebi da kažem da smo u tim danima koji su zahtevali veliku pažnju i opreznost bili neka vrsta kriznog štaba za italijansku poslovnu zajednicu. Paralelno, postojala je intenzivna komunikacija sa institucijama kako u Srbiji, tako i u Italiji. Kao što sam već napomenuo odgovarajući na vaše prvo pitanje, koordinacija akcija i usklađivanje informacija sa institucijama, PKS i sa drugim poslovnim udruženjima poput FIC-a bile su od ključnog značaja.

I dalje organizujemo poslovanje poštujući sve sigurnosne protokole i obezbeđujući tako zaposlenima siguran ambijent za rad. Ipak, moram priznati da mi nedostaje vreme, tačnije, način komunikacije pre korona krize. Mi radimo na umrežavanju privrednika i na kreiranju uslova za poslovnu saradnju, gde su, složićete se, ljudski faktor i lični kontakt nezamenljivi.

Kako ocenjujete donete mere Vlade za pomoć privredi i da li su kompanije uspele da sačuvaju svoje poslovanje?

– Treba odati priznanje Vladi i reći hvala jer je pokazala da misli i da brine o proizvodnji ove zemlje. Ove pravovremene mere nesumnjivo su uticale na smanjenje negativnih efekata pandemije I pozitivno se odrazile na poslovanje kompanija, omogućujući im da osiguraju kako proizvodnju tako i radna mesta.

Kakva su predviđanja u 2021. kad su u pitanju ekonomska kretanja i šta predviđate za narednu godinu u smislu prevazilaženja posledica krize?

– Predviđanja su jasna: sve zavisi od toga kada ćemo dobiti vakcinu. Što pre budemo imali sigurnu i efikasnu vakcinu, pre ćemo videti boljitak na svim nivoima – ljudskom, zdravstvenom, a posledično i na privrednom. U fokusu će zasigurno I dalje biti zdravstvena i farmaceutska industrija, zatim zelena ekonomija, i sve što je „green“. Verujem u oporavak, u novi početak i verujem da ćemo ostati na pozitivnom kursu. Ali iznad svega, verujem I računam na sposobnost privrednika da reaguju i nikada ne odustaju.

Generalni pokrovitelj događaja je kompanija Mozzart. Konferenciju su podržali: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija se nalazi na sajtu: www.communications.rs/svetu2021

Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj možete se registrovati putem linka.