Home Konferencije “Svet u 2021.”: Udo Ajhlinger – Nemačka je pouzdan partner u Srbiji...

“Svet u 2021.”: Udo Ajhlinger – Nemačka je pouzdan partner u Srbiji i tokom krize

892
0

„Svet u 2021.“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferencija će se održati 15. decembra 2020. u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svi zainteresovani gledaoci događaj će moći da prate online preko live streama na Youtube i Facebook kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije, ove godine će, kroz panele i studije slučaja pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće zatvorena Evropa, kakve su posledice globalne pandemije na svetsku ekonomiju i kako je prevazići, sa čime se susreo zdravstveni sektor globalno i lokalno, kakve su posledice pandemije na ranjive grupe u društvu kao i kakva je kultura u doba pandemije.

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Udo Ajhlinger, predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore, koji će govoriti na panelu pod nazivom “Virus & Economy – Posledice pandemije i prevazilaženje krize”. 

– Nemački investitori prisutni su u Srbiji pune dve decenije, a trenutno ovde posluje blizu četiri stotine nemačkih kompanija sa više od 60.000 zaposlenih. Nemačko-srpska privredna komora je veoma ponosna na činjenicu da su nemačke kompanije zadržale svoje radnike tokom čitave krize. Nemačke kompanije – članice AHK donirale su više od 1,5 miliona evra za pomoć Srbiji u borbi protiv epidemije. Pokazali smo da smo pouzdan partner i u krizi – navodi Udo Ajhlinger, predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore.

Od oktobra ste predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore u Srbiji. Kakve su posledice pandemije u ovoj godini na poslovanje nemačkih kompanija u Srbiji?

– Oscilacije i nedostaci u proizvodnji tokom godine izazvani pandemijom virusa kovid-19 svakako da već ostavljaju posledice na pojedine industrijske grane, kao i da će uticati na ekonomiju i celokupan bilans stanja u ovoj godini. Godinu 2020. obeležile su fluktuacije trgovine povezane sa koronom, uprkos rastućem trendu trgovinske razmene između Nemačke i Srbije u prvom kvartalu ove godine. Kriza uslovljena pandemijom virusa kovid-19 stavila je dobavljačke lance u fokus i ukazala na važnost njihove provere u odnosu na postojeće okolnosti. Mnoge kompanije iz Evrope razmatraju mogućnost preseljenja proizvodnje u zemlje u regionu, tako da verujem da raste interesovanje za zemlje kao što su Srbija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunija. Srpske kompanije pokazale su se kao pouzdane, fleksibilne i, što je najvažnije, isporučuju visokokvalitetnu robu i usluge po konkurentnim cenama.

Kako je Komora organizovala komunikaciju sa članovima tokom pandemije, da li je bilo specifičnih zahteva?

– Na samom početku krize glavni cilj Komore bio je kontinuirano informisanje kompanija članica o temama, problemima i mogućim rešenjima koji su u datom trenutku bili aktuelni. S tim u vezi, održali smo niz vebinara npr. o pitanjima radnog prava tokom pandemije. Takođe, zastupali smo interese naših članova za vreme koncipiranja državnog paketa ekonomskih mera za pomoć privredi. Sve vreme smo u kontaktu sa svim članovima sa ciljem da im olakšamo krizu kroz koju prolaze. Međutim, moram da primetim da je većina kompanija vrlo brzo naučila da živi sa krizom i prilagodila svoje poslovanje novim okolnostima.

Jedan od izazova za nas u AHK Srbiji bio je preusmeravanje mnogih aktivnosti na online, poput regionalnog projekta Nemačka Inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana koji omogućava zainteresovanim nemačkim kompanijama da stupe u kontakt sa potencijalnim dobavljačima iz zemalja Zapadnog Balkana. Regionalni B2B projekat ove godine se održao u septembru u online formatu. Dakle, AHK Srbija u potpunosti se prilagodila novim uslovima i načinima poslovanja i nastaviće da pažljivo osluškuje i prati trendove i u skladu sa time razvija usluge prilagođene savremenom poslovanju, kako bi pružila najbolju moguću podršku svojim članovima i u ovim teškim vremenima.

Imate li saznanja koliko nemačkih kompanija je koristilo donete mere Vlade za pomoć privredi i da li su uspeli da sačuvaju svoje poslovanje?

– AHK Srbija u stalnom je kontaktu sa kompanijama članicama i mogu da istaknem da ne samo da su poštovali mere koje je propisala država već su otišli i korak dalje kako bi osigurali da njihovi zaposleni ostanu zdravi. Ne postoji gora noćna mora za nijednu industrijsku granu od zaustavljanja proizvodnje, u ovom slučaju zbog masovnog oboljenja zaposlenih. Kao poslodavac odgovorni ste da s jedne strane zaštitite zaposlene i da s druge strane obezbedite stabilnu proizvodnju, tako da je nivo odgovornosti svake kompanije zaista veliki. Stoga je fokus naših aktivnosti tokom proteklih nekoliko meseci, kao i danas, bio na uvođenju adekvatnih higijenskih i zaštitnih mera za naše zaposlene.

Koliko je meni do sada poznato, većina naših kompanija članica i dalje pokušava da zadrži svoje zaposlene. Nije mi poznato da je bilo otpuštanja. Nemački investitori su proteklih godina dosta ulagali u edukaciju zaposlenih i žele da ih kao takve zadrže, jer kriza će svakako jednog dana proći.

Kakva su predviđanja u 2021. kad je u pitanju privredna saradnja naših dveju zemalja i šta predviđate za narednu godinu u smislu prevazilaženja posledica krize?

– U narednoj godini očekuje se ekonomski povratak Srbije na nivo pre krize. Naravno, presudni faktor biće posledice trećeg talasa pandemije, kao i na koji način će država uspeti da ih prevaziđe. Razvoj međunarodnih odnosa kada je reč o dobavljačkim lancima takođe će biti od velike važnosti, ali to će umnogome zavisiti od celokupne ekonomske situacije u Evropskoj uniji. Dakle, u ovom trenutku još je neizvesno govoriti o bilo kakvim ekonomskim prognozama za narednu godinu. Ali svakako je izvesno da će nemačke kompanije nastaviti da ulažu u Srbiju.

Generalni pokrovitelj događaja je kompanija Mozzart. Konferenciju su podržali: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija se nalazi na sajtu: www.communications.rs/svetu2021

Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj možete se registrovati putem linka.