Home Konferencije #Svetu2018 – Gordan Bakota: Izazov za zemlje regiona pre svega je očuvanje...

#Svetu2018 – Gordan Bakota: Izazov za zemlje regiona pre svega je očuvanje potrebnog mira i stabilnosti

1433
0

Konferencija “The Economist: Svet u 2018.” održaće se 14. decembra u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Kao i ranijih godina, Color Press Grupa, koja je organizator konferencije, okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona.

U prvom panelu pod nazivom Brave New World – Evropa i svet pred izazovima terorizma, globalnog zagrevanja i potencijanih novih kriznih žarišta, učestvovaće ambasadori, među kojima i Nj.E. Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Sa kakvim izazovima će se susresti Balkan i zemlje regiona u 2018. godini?

– Za sljedeću 2018. godinu očekujem da će biti nastavak aktualnih trendova. Smatram da je temeljni izazov za zemlje regije prije svega očuvanje potrebnog mira i stabilnosti, kao i rješavanje pojedinih otvorenih, prije svega bilateralnih pitanja, kako bi mogle učiniti dodatne iskorake prema osiguranju blagostanja za svoje građane. Kao poseban izazov za zemlje regije vidim nastavak procesa europskih integracija kao platforme za razvoj društava i njihov daljnji prosperitet. Republika Hrvatska ostaje je pri jednom od svojih temeljnih vanjskopolitičkih načela, a to je opredjeljenje prema pružanju podrške i pomoći državama kandidatima i potencijalnim kandidatima na tom putu. U tom smislu želim najaviti kako ćemo 2020. preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom tijekom kojeg će ova tema biti prioritet.

Kako vidite ekonomska kretanja u našem regionu u narednoj godini?

– Obzirom da gospodarstva država jugoistočne Europe, zahvaljujući reformama provedenim u kontekstu eurointegracijske agende i posljedičnom poboljšanju poslovnog okruženja, pokazuju trend kontinuiranog rasta kao i povećanja međusobne trgovinske razmjene, za očekivati je da će ti procesi biti nastavljeni i tijekom 2018. godine. Važnu će ulogu pri tome imati i očekivani porast stranih kao i domaćih ulaganja, te porast javnih radova i investiranja u proizvodnju. Ova predviđanja zasnovana su na pretpostavkama dodatnog gospodarskog jačanja šireg međunarodnog okruženja uz daljnje poboljšanje poslovne klime za investiranje.

Svoju karijeru proveli ste i u mnogim drugim zemljama kao ambasador, studirali ste u SAD, da li možete da uporedite izazove sa kojima se susreću druge zemlje sveta u odnosu na naš region?

– Svako podneblje ima svoje specifične izazove pa tako i ovaj dio Europe. Kultura, povijest, geografija, klima i niz drugih aktualnih pitanja utječu na njih. Vjerojatno jedna od posebnosti koja utječe na nas je povijest ove regije, koja katkada ne dopušta da se u potpunosti posvetimo budućnosti. Također, geografski položaj upućuje i na dodatnu izloženost nekim tendencijama i pojavama kao što su migracije, borba protiv radikalizma i terorizma, gdje je zajednička suradnja od izuzetnog prioriteta.

Detaljan program konferencije i uputstvo za prijavu učešća nalaze se na ovom linku www.color.rs/svetu2018