Home Konferencije #Svetu2018 – Marija Desivojević: Nadamo se napretku u postizanju većeg nivoa sigurnosti...

#Svetu2018 – Marija Desivojević: Nadamo se napretku u postizanju većeg nivoa sigurnosti i izvesnosti u poslovanju

1337
0

Konferencija “The Economist: Svet u 2018.” održaće se 14. decembra u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Kao i ranijih godina, Color Press Grupa, koja je organizator konferencije, okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona.

Na otvaranje skupa govore:

Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji

Case Study 1 “Regionalni razvoj iz perspektive domaće korporacije” prezentovaće Marija Desivojević, viši potpredsednik za strategiju i razvoj u kompaniji Delta Holding, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Delta Holding planira da u naredne dve godine uloži blizu 600 miliona evra u Srbiji i inostranstvu. Koji vid ulaganja je u pitanju i šta konkretno od toga može da se očekuje u Srbiji?

– Najveći deo investicija planiran je u oblasti nekretnina. U Srbiji planiramo početak izgradnje šoping-mola Delta Planet na Autokomandi, nadamo se da ćemo u 2018. otvoriti ovo dugo najavljivano gradilište. Nameravamo da sagradimo novu poslovnu zgradu Delta Holdinga, kao i hotel InterContinental Beograd. Na proleće počeće gradnja hotela „Indigo“ u samom centru Beograda. Širenje u hotelskoj industriji planiramo da nastavimo i u regionu, već smo spomenuli da su nam interesantna tržišta Hrvatske i Albanije.
Značajno ćemo investirati i u poljoprivredu, u povećanje zasada klupskih jabuka, u nove zasade trešnje, kao i u više oblasti stočarstva, u farme svinja, ovaca i muznih krava.

Gde vidite najveću razliku u procesima investiranja u Srbiji i u regionu?

– U prethodnih nekoliko godina, mi smo u regionu investirali samo u real estate, i naše iskustvo dolazi iz te industrije. Na osnovu tog iskustva, dobijanje neophodnih dozvola za gradnju u zemljama regiona proteklo je jednostavno i lako. Poštovali smo pravila i procedure, pratili neophodne korake i u predviđenom roku otvarali svoja gradilište. Takođe, nadležne institucije bile su vrlo ažurne i spremne da nam pomognu u svakoj situaciji, jer je i njima bilo u interesu da se investicije realizuju.

Kakvu 2018. godinu očekujete? Koji su to izazovi na poslovnom planu, a koji u ekonomskim kretanjima u Srbiji?

– Što se tiče Delte u 2018. godini, iz naših strateških i poslovnih planova može se zaključiti da nastavljamo veliki investicioni zamah i, u tom smislu, obezbeđivanje svih potrebnih administrativnih uslova će biti jedan od većih izazova. Na širem planu, delimo sve probleme domaće privrede. Zbog niskog standarada kupovna moć je mala, rast bruto društvenog proizvoda nije dovoljan da omogući brzi ritam dostizanja standarda razvijenijih zemalja, pa čak i naših suseda u regionu. Mi se zato nadamo napretku u postizanju većeg nivoa sigurnosti i izvesnosti u poslovanju, koje su osnovni uslovi za privlačenje i domaćih i stranih investicija , a time i povećanje BDP-a.

Detaljan program konferencije i uputstvo za prijavu učešća nalaze se na ovom linku www.color.rs/svetu2018