Home Festivali “Taste of Planet” – Jermenija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

“Taste of Planet” – Jermenija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

798
0

Udruženje građana The Best Fest u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za privredu organizuje Festival nacionalne kuhinje „Taste of Planet“ koji se održava u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a, u periodu od 15. do 23. oktobra.

I ove godine, svi posetioci će, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovati ceo svet a usput se i upoznati sa turističkom ponudom zemalja koje budu gosti našeg festivala.

Juče nam se predstavila Jermenija, a pre degustacije njihovih tradicionalnih specijaliteta, nacionalnu kuhinju ove zemlje predstavio je Predrag Tomić, konzul ambasade Jermenije.

Jermenska kuhinja je jedna od najimpresivnijih stvari koje se nude posetiocima koji istražuju Jermeniju. Jermenska hrana ima originalan i začinjen ukus. Biber, timijan, estragon, majčina dušica, kumin, nana, razno povrće i beli luk koriste se kao začini.

Procenjeno je da za pripremanje hrane jermenski kulinarski stručnjaci koriste oko 300 vrsta divljih trava i cveća koje se koriste kao začini, pa čak i kao glavna jela. Razlog za to može biti povoljna klima i raznovrsnost flore koja snabdeva orijentalne kuhinje, naročito Jermenije, sa raznim mirisnim biljkama.

Jermensko kulinarstvo široko koristi govedinu i ovčetinu, dok se svinjetina retko koristi. Pored povrća i mesa, u ishrani Jermena, griz i brašno zauzimaju značajno mesto. Od starih vremena Jermenija je poznata i po ribljim specijalitetima, što je uslovljeno geografijom jermenskih planina. Hleb zauzima posebno mesto u ishrani. a Jermenski Lavaš je neophodan ukras praznika. To je tanak i pljosnat prut hleba bez kvasca, oko metar dug.

Novosađani su juče bili u prilici da degustiraju koh, tradicionalnu jermensku poslasticu.

Sve do 23. oktobra, tokom osam dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se preko 10 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana na platou ispred Spensa besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.