Home Konferencije The Economist #Svetu2020: Pogledajte panel “Vrednost u zdravstvu, Transformacija Zdravstvenog sistema kroz...

The Economist #Svetu2020: Pogledajte panel “Vrednost u zdravstvu, Transformacija Zdravstvenog sistema kroz jačanje saradnje privatnog i javnog sektora”

644
0

Osma konferencija “The Economist: Svet u 2020” održana je 11. decembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Učesnici su ove godine razgovarali o tome šta nas očekuje u 2020. godini, ali i narednim godinama koje dolaze.

U trećem panelu pod nazivom “Vrednost u zdravstvu, Transformacija Zdravstvenog sistema kroz jačanje saradnje privatnog i javnog sektora”, koji je moderirao novinar Nemanja Velikić učestvovali su: Bakhuti Shengelia, Executive Director Global Policy and Healthcare Systems Novartis; Dr. Marius Geantă, predsednik i osnivač Centra za inovacije u medicini i Robert Čoban, Predsednik Color press grupe.

Robert Čoban, predsednik Color press grupe tokom panela je izjavio: – Nekada se o tom temama govorilo iza zatvorenih vrata, sada je to postala tema za javnost, sada pacijenti imaju pravo da znaju kakve te inovativne metode postoje i da im budu dostupne. Mi kao mediji imamo odgovornost da podižemo svest da se o tome mora pričati.

U ruralnim sredinama nije isto u odnosu na urbane sredinama, gde je svest veća, rekao je Čoban. – Nemojte da zaboravite da se osigurate kad putujete – završio je on.

Bakhuti Shengelia rekao je na konferenciji:

– Često se zaboravlja politika da je pacijent na prvom mestu. Perspektiva pacijenta je jako bitna i nije tako drugačija od društvene perspektive.

Dr. Marius Geantă objasnio je da kancer stvara velike troškove, dok investicije u kancer nisu velike. Svaki rak je zaseban i moramo da krenemo sa tog stanovišta, i da se pozabavimo molekularnom stranom kancera.

O čemu se sve tokom panela diskutovalo pogledajte na video snimku u nastavku:

Foto: CMC