Home Vesti Tribina “Niste sami” i izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”...

Tribina “Niste sami” i izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” na sajmu J=DNAKI danas u Beogradu

1094
0

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije organizuju drugi po redu Sajam J=DNAKI, koji se održava u periodu od 23. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu u hali 3a.

O okviru sajma posetioci će moći da prisustvuju i tribini “Niste sami” I izložbi “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” koje će se održati danas, 24. oktobra, sa početkom u 17.30 časova.

U oktobru 2018. godine pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i UNICEF-a – kompanija “Color Media Communications” pokrenula je kampanju “Niste sami!” sa ciljem prevazilaženja predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i osobama sa invaliditetom. Nakon Beograda, održane su  tribine u Bačkoj Palanci,  Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Čačku i Požarevcu. Kampanja je nastavljena i u 2019. godini, a današnja tribina je osma u ovoj godini. Prethodne tribine održane su u opštini Savski venac, Sremskim Karlovcima, Vrbasu, Baču, Zrenjaninu, Novom Sadu i Velikom Gradištu.

Projekat “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” realizuje kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta. Pre Beograda, otvaranje izložbe održano je u Novom Sadu, Popincima (u okviru manifestacije “Popinačko kulturno leto), Vrbasu, Čačku i Novom Pazaru.

U okviru tribine “Niste sami” danas će se održati panel diskusija na temu mentalnog zdravlja i prevazilaženju predrasuda prema osobama sa invaliditetom, a nakon toga će biti predstavljena i izložba  “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” u sklopu koje će posetioci čuti kratke priče o poznatim osobama sa invaliditetom koje su uvrštene u ovaj projekat.

Projekat “Niste sami” u 2019. godini podržali su Narodna skupština Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad – gradska uprava za sport i omladinu, Kancelarija za mlade, UNICEF, Coca – Cola, Dunav osiguranje, MTS – Telekom Srbija, Eurobanka, AMS osiguranje

Na današnjoj tribini “Niste sami” govoriće pukovnik prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa, nakon čega će uslediti i panel diskusija na kojoj će o svom životu i svakodnevnim izazovima govoriti: Natalija Lazić, majka devojke sa autizmom, pozorišni producent; Bojana Božić, dizajner odeće, tekstila i enterijera, poslednjih par godina uspešno se bori sa anksioznim  poremećajem i depresijom; Dobrila Marković, predstavnik OPENS -a i Slobodan Brkić, potpuno slep student FPN -a.

Na današnjem otvaranju izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” prisutima će se obratiti:
Nataša Jović Trivić, prvakinja Opere narodnog pozorišta u Beogradu i predsednica Muzičko opersko teatarske organizacije –MOTO
Nemanja Crnatović, tenor, student treće godine Osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu
Bojana Dimitrijević, dipl. socijalni radnik, a u aprilu 2017. godine  odbranila je doktorsku disertaciju na temu: „Prepreke u zapošljavanju osoba sa telesnim invaliditetom u Srbiji“.