Home Festivali U amfiteatru Arhiva Vojvodine svečano otvoren Prvi međunarodni festival duvačkih orkestara

U amfiteatru Arhiva Vojvodine svečano otvoren Prvi međunarodni festival duvačkih orkestara

420
0
Sinoć je u prepunom amfiteatru Arhiva Vojvodine otvoren prvi Međunarodni festival duvačkih orkestara u Novom Sadu pod pokroviteljstom Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine.
Veče je počelo predavanjem o duvačkim orkestrima u Srbiji u prelepom ambijentu sale na I spratu Arhiva Vojvodine. Zainteresovanim posetiocima prof. Boris Matijević ispričao je istoriju limenih instrumenata na našem prostoru.  Nakon zanimljivih istorijski činjenica, posetioci su se iz sale preselili u amfiteatar Arhiva Vojvodine. 
U pozdravnom govoru publici su se obratili organizatori festivala, Albert Nađ ispred Duvačkog orkestra “23. oktobar” i Robert Čoban, direktor Color Media Communications.
“Kada smo pre gotovo godinu dana započeli priču o Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara nismo tačno znali kako će on izgledati, ali imali smo veliku želju i viziju da duvačke orkestre vratimo na mesto koje im pripada. Danas otvaramo prvi festival duvačkih orkestara, možda ne previše velik, ali stvaran sa puno ljubavi i entuzijama. Nadam se da ovo veče predstavlja samo početak nečega što će trajati u decenijama pred nama.”, rekao je Albert Nađ.
“Prošlog leta sam bio u Stokholmu i na Trgu ispred Kraljevske palate sam slušao njihov duvački orkestar i rekao kako bi bilo lepo da u Novom Sadu, recimo svake subote u podne svira duvački orkestar, koliko bi to dalo neki evropski duh gradu. Nakon toga, razgovarao sam sa Albertom, čija je ovo zapravo ideja, i brzo su se te dve ideje, ta dva sna spojile u jedno. Ovo je prvi ali po interesovanju javnosti, medija i orkestara iz drugih zemalja, mislim da ćemo sledeće godine imati još veće izdanje i da ćete uživati i večeras i sutra a sledeće godine ćemo nastaviti”, izjavio je Robert Čoban.

Nakon uvodnih reči, Policijski orkestar MUP-a Republike Srpske počeo je koncert marševima a potom su se nizali muzički klasici svetske i domaće kinematografije. Publika je uživala u izvođenju numera iz flimova “Kum”, “Džejms Bond”, “Flojd” i “Balkan Ekspres”. “I feel good”, “Proud Marry”, “Devojko mala” kao i “Bajagin mix” kako ga je orkestar nazvao, praćeni su ritmičkim aplauzima i ovacijama. Pesmom “Ja sam ja, Jeremija” Policijski orkestar MUP-a Republike Srpske završio je koncert a oduševljeni gledaoci vratili su ih dva puta na bis.
Toplo avgustovsko veče u amfiteatru Arhiva Vojvodine bilo je ispunjeno emocijama i pozitivnom energijom. 
Foto galerija: