Home Vesti U Muzeju Vojvodine održana tribina o značaju darivanja građe kao kulturnog dobra

U Muzeju Vojvodine održana tribina o značaju darivanja građe kao kulturnog dobra

148
0

U organizaciji udruženja “Inicijativa za regionalnu saradnju” i kompanije Color Media Communications, u Novom Sadu u Arhivu Vojvodine, 21. decembra održana je  tribina o značaju darivanja građe kao kulturnog dobra.

Na tribini su učestvovali dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine,  Čarna Milinković, istoričar i viši kustos Muzeja Vojvodine, Ljiljana Lazić, istoričar umestnosti i muzejski savetnik Muzeja grada Novog Sada i moderator diskusije,

Milena Popović Subić, rukovodilac grupe za matične poslove u Arhivu Vojvodine.

Učesnici su govorili o značaju arhivske i muzejske građe, o postupku arhiviranja od preuzimanja građe do njene obrade, klasifikovanja, evidentiranja do njene upotrebe kao značajnog kulturnog dobra.

„Veoma je značajno da se sačuvaju porodični arhivi i sva ona dokumentacija i predmeti koju čuvate kod kuća, jer možda sadrži ključne informacije o našem trajanju“, istakao je dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine i uputio javni poziv da se Arhivu Vojvodine donira građa. Jednu od važnih poruka istakla je i Čarna Milinković, istoričar i viši kustos Muzeja Vojvodine, a poruka se odnosi na to da donirani predmeti Muzeju neće biti otuđeni, čak naprotiv, nakon istraživanja i prikupljanja predmeta sledi njihova zaštita a nakon toga i izlaganje muzejskih predmeta u okviru izložbe.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, a kompletan snimak tribine možete pogledati na YouTube kanalu Color Media Communications.

Foto: Mladen Sekulić

Foto galerija: