Home Vesti U Muzeju Vojvodine predstavljen pilot projekat “Naša deca u našim muzejima”

U Muzeju Vojvodine predstavljen pilot projekat “Naša deca u našim muzejima”

851
0

U Muzeju Vojvodine predstavljen je pilot projekat “Naša deca u našim muzejima”, namenjen učenicima novosadskih osnovnih škola i realizovaće se do kraja ove i u narednoj godini. Cilj projekta je da školarci organizovano posete sve muzeje, galerije i sakralne objekte u gradu kako bi se upoznali sa istorijom svog grada, Vojvodine i Srbije. Pilot projekat relizuju Udruženje Color Media Events i kompanija Color Media Communications u saradnji sa OŠ “Branko Radičević”, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Na konferenciji su se obratili:

Robert Čoban, predsednik kompanije Color Media Communications
Radovan Kovačević, načelnik Gradske uprave za obrazovanje
Tijana Stanković Pešterac, direktorica Muzeja Vojvodine
Milana Kvas, upravnica Spomen – zbirke Pavla Beljanskog
Ivana Rastović, kustoskinja i muzejska edukatorka Galerije Matice srpske

Da bismo umeli da cenimo tuđu kulturnu baštinu, najpre moramo da upoznamo svoju – kaže jedan od organizatora i direktor kompanije Color Media Communications Robert Čoban, dodajući da se ideja za ovaj projekat rodila kada je Novi Sad postao Evropska prestonice kulture. Kultura nisu samo zgrade, slike i objekti, već se ona ogleda pre svega u ljudima, zbog čega je veoma važno da mladi budu bolje informisani kakva blaga naše kulturne institucije čuvaju, istakao je Čoban.

Gradska uprava za obrazovanje nastavlja da podržava sve aktivnosti koje se odnose na unapređenja znanja dece – istakao je načelnik Radovan Kovačević, dodajući da je projekat najbolji način da se osnovci upoznaju sa svim vrednostima kojima grad raspolaže.

Podsećamo, učenici četvrtog i šestog razreda OŠ “Branko Radičević” danas su organizovano posetili Muzej Vojvine u sklopu projekta “Naša deca u našim muzejima”.

Program za 4. razred:
Upoznavanje i razgovor o muzejima (šta je muzej, značaj, zadaci) i o muzeološkim pojmovima (kustos, konzervator restaurator, zbirka, depo, eksponat).
Interaktivno predstavljanje najlepših eksponata na stalnoj postavci koji nas uče o našoj prošlosti, lepoti umetničkog stvaranja, tradiciji i kulturi naroda Vojvodine.
Vođenje traje do 45 minuta.

Program za 6. razred:
Upoznavanje i razgovor o muzejima (šta je muzej, značaj, zadaci) i o muzeološkim pojmovima (kustos, konzervator restaurator, zbirka, depo, eksponat). Obilazak tematske izložbe Vojvodina i Donja Austrija, interkulturalne veze na kojoj će deca čuti interesante priče o predmetima koji prikazuju povezanost dve regije.

Vođenje traje do 45 minuta.