Home Konferencije U Privrednoj komori Vojvodine održana konferencija “Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine”

U Privrednoj komori Vojvodine održana konferencija “Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine”

637
0

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine“ u organizaciji Privredne komore Vojvodine i kompanije „Color Media Communications“.

Otvarajući konferenciju predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je važno sumirati iskustva u prethodnih godinu dana.

– Godinu dana kasnije sa zadovoljstvom mogu da kažem da su kondicije privrede sačuvane bez obzira na izazove koje je nosio Kovid sa sobom. U odnosu na ukupan učinak privrede na državnom nivou prvi kvartal u odnosu na prethodnu godinu pokazuje rast od 1,7 %. Učinak vojvođanske privrede pokazuje industrijsku proizvodnju koja je zabeležila rast od 8,3 %, spoljna trgovina u izvoznoj sferi porasla je 28,3 % . Turizam je pokazao znake oporavka, porast dolazaka za 12,9 % . Zarade su pokazale rast od 9,1 % i u odnosu na sve ove parametre može se reći da je vojvođanska privreda u fazi oporavka, i ako budemo uporni, ovi podaci se mogu održati da bi se stiglo do nivoa pre Kovida – istakao je Pastor.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević naglasio je da je poljoprivreda grana koja je u prošloj godini iznela krizu.

– U prva četiri meseca agrarna spoljnotrgovinska razmena iznosila je 915,6 miliona evra što je za 21,9 % više od ostvarene razmene u istom periodu prošle godine. Međugodišnje posmatrano izvoz je povećan za 27,2 %. Najznačajniji agrarni proizvod u izvozu AP Vojvodine jeste kukuruz, čijim izvozom je ostvarena vrednost od 167,7 miliona evra, što je za 45,5 % više u odnosu na prva četiri meseca prošle godine. Privredna komora Vojvodine je u proteklih godinu dana održala preko 60 onlajn skupova i konferencija. Konferencija koju otvaramo od izuzetnog je značaja jer na njoj učestvuju predstavnici ambasada i komora iz regiona sa kojima smo imali intezivnu komunikaciju u proteklih godinu dana – istakao je Vučurević.

Predsednik kompanije „Color Media Communications“ Robert Čoban naveo je da su se u proteklih godinu dana pored onlajn konferencija koju je kompanija organizovala bavili i pitanjima očuvanja kulturne baštine i potencijalima za turizam. Značajna sredstva uložena su u obnovu dvorca u Bočaru a sredstva na drugim lokacijama uložila je i mađarska vlada što je, kako ističe Čoban, dokaz da su dobri međunacionalni odnosi najbolji garant za procvat ekonomije.

– Upravo takva iskustva i takve priče prenosimo u našem izdanju „Diplomacy & Commerce“ . U godini za nama i iskustvima koje nam je donela važno je da čujemo jedni druge i da razgovaramo, naročito o privredi – istakao je Čoban.

Posle svečanog otvaranja konferencije održana su dva panela. Prvi pod nazivom – Perspektive razvoja privrede i saradnja u regionu na kome su govorili ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž, ambasador Arapske Republike Egipat Amr Alguvejli, ambasador Republike Alžir Abdelhamid Šebšub i Aleksandar Angelov, šef Trgovinsko- ekonomskog odeljenja u ambasadi Bugarske.

Na panelu broj dva „Međuregionalna saradnja – osnova održivog privrednog razvoja“ predstavnici Privrednih komora VAl- Doaza ( Pariz), Županije Čongrad, Moravsko- šleske regije, Republike Srpske i Grčko-srpske Privredne komore razgovarali su o ulogama Privrednih komora u proteklih godinu dana i saradnji sa privrednicima u regionu.