Home Vesti U toku upis u Školu za novinare – Žikica Milošević: Polaznici će...

U toku upis u Školu za novinare – Žikica Milošević: Polaznici će naučiti kako se pišu putopisi i uređuju travel časopisi!

1298
0

Škola za novinare i urednike u magazinima i na portalima, pod novim nazivom “New Media Education Centre“, počeće 30. septembra, a upis nove generacije je u toku.

New Media Education Centre” organizuju kompanije Color Media Communications i Ninamedia.

Color Media Communications u svom portfoliju ima četiri portala, jedan magazin i preko 70 događaja, konferencija i festivala. Ninamedia je kompanija koja se bavi praćenjem i analizom medijskog sadržaja, kao i organizacijom različitih događaja i festivala.

Kroz Školu za novinare i urednike do sada je prošla 21 generacija polaznika, a najuspešniji u generaciji dobili su posao na portalima, u magazina ili organizaciji konferencija i festivala.

Razgovarali smo sa Žikicom Miloševićem, glavnim i odgovornim urednikom magazina “Diplomacy & Commerce” i “Hello! Travel”, kao i jednim od predavača u Školi za novinare i urednike:

Šta polaznici CPG Škole za novinare i urednike mogu da očekuju od vaših časova?

– Mogu da očekuju da će naučiti kako se pišu putopisi, šta čini razliku u današnjem novinarstvu u odnosu na stare putopisne novinare, koja je veza novinarstva i putopisne književnosti i šire, šta uopšte novinarstvo znači u današnjem, promenjenom svetu u kome internet čini da svako može biti objavljen.

Da li su prethodni polaznici zainteresovani za turističko novinarstvo i šta ih najviše zanima?

– Jesu, jer to je možda i najlepše novinarstvo, većina ljudi voli da putuje, nije stresno kao jurenje za aktuelnim vestima, postoji odmak u vremenu između putovanja i putopisa, a najbezopasnije je jer malo koga možete da “iznervirate”, kao što možete u politici, recimo. Sve zavisi od karaktera, neki bi bili u tabloidima, neki u kuvanju, neki u putopisima, neki bi pisali umne kolumne. Svako ulazi u novinarstvo da bi radio ono što želi.

Gde vidite budućnost putopisa? Da li su to samo blogovi?

– Nikako, ništa ne može zameniti kvalitet slike na papiru i časopis u ruci. Tradicionalno se travel časopisi čuvaju kao knjige, ostali se možda i bacaju, ali ovi ne. Oni su kao knjige. Pre će nestati internet.

Šta biste poručili budućim polaznicima Škole za novinare?

– Da slede svoje snove, ali da budu spremni da budu fleksibilni, jer će biti bolji ako usvoje i tuđ manir. To je kao gluma neki put, ili muzika. Dobro je biti svoj, najbitnije, ali je važno imati i tehniku i dijapazon izražavanja i van svog karaktera.

Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Media Communications i Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Slobodan Savić, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović i mnogi drugi.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Ninamedije, Vojvode Mišića 9, Novi Sad i polaznici će proći ukupno 55 časova.

Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs