Home Festivali Večera kod Miletića za Dečije selo: Muzika je moćno oružje u borbi...

Večera kod Miletića za Dečije selo: Muzika je moćno oružje u borbi protiv predrasuda

1295
0

Treći festival nacionalnih kuhinja “Food Planet” uveliko traje na novosadskom Trgu slobode. Prva država koja se predstavila je Meksiko, a do 30. septembra predstaviće se i mnoge druge.

Dakle, ljubitelji dobre hrane i zanimljivih turističkih destinacija moći će da uživaju u predstavljanju nacionalne kuhinje, kulture i tradicije svih 20 zemalja učesnica.

Posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i da se bolje upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Ono na šta smo ponosni je humanost kojoj smo dali posebno mesto u toku trajanja festivala.

U ponedeljak, 16. septembra, prvi put organizujemo humanitarnu večeru pod vedrim nebom, po modelu „Long table” iz Graca, a svi koji budu želeli da prisustvuju, automatski pomažu Dečijem selu u Sremskoj Кamenici. U pitanju je “Večera kod Miletića”.

Planiran je muzički program koji neće biti s bine, nego s balkona i prozora zgrada koje okružuju Trg slobode, upravo sa namerom skretanja pažnje i na arhitekturu.

Pred humanitarno veče, razgovarali smo sa Natalijom Lazić, Jovaninom majkom. Jovana Lazić je jedna od učesnica na humanitarnoj večeri, inače devojka sa autizmom kojoj je muzika pomogla da se izrazi, a sada i da pokaže humanost.

Ona je jedna od dobitnica Godišnje nagrade Grada Beograda u oblasti umetnosti stvaralaštva mladih za ulogu u inkluzivnom mjuziklu „Čarobno putovanje“, u režiji Đorđa Makarevića. Nekoliko godina unazad nastupa i na raznim festivalima, kao što su „Art zona za sve“, BUNT festival, a kao gošća – solistkinja pojavila se na koncertima Ansambla “KOLO”.

Svoj prvi solistički koncert imala je 28. juna 2019. godine u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru ciklusa “Predstavljamo mlade”, na kome su joj gosti bili operski pevači Nataša Rašić, mecosopran i Nikola Mikić, bariton.

Kroz Jovanin primer vidimo da je za izražavanje kroz muziku irelevantno sve, pa i zdravstveno stanje – muzika se prosto oseća. Da ovaj deo rečenice neko ne bi poredio sa frazom, opišite nam bitnost muzike za napredovanje i sazrevanje upravo onako kako, najverovatnije, Jovana to vidi. Koliko je to za nju značajno?

– Kod Jovane smo jako rano primetili talenat i interesovanje za muziku. Ona je pre počela da peva, nego što je progovorila. Na nama, porodici, bilo je da je podržimo u tome da svoj talenat razvije što više.

Kako je rasla i sazrevala, radeći sa nekoliko stručnih osoba iz sveta muzike, shvatili smo da je to njen način izražavanja. Scena i mikrofon postajali su polako njeno prirodno okruženje. Ona se na sceni predivno oseća, sigurna je u sebe, u to što radi, obožava da peva, ništa joj nije u tom smislu teško – ni vežbanje kod kuće, ni odlasci na časove. Naprotiv, vrlo je srećna i zadovoljna. Mnogo je dobila na samostalnosti i samopouzdanju.

Pored toga što voli da peva, Jovana uživa slušajući različite muzičke žanrove, i tu je vremenom izgradila svoj muzički ukus. Dakle, muzika kao univerzalna umetnost zauzima veoma važno mesto u Jovaninom životu.

Zašto su ovakvi humanitarni događaji bitni za decu i omladinu, generalno? Koliko su muzika i humanost nerazdvojivi?

– Veoma me raduje da se “long table” organizuje i kod nas. Nadam se da će postati tradicija, a i da će se organizovati i u nekim drugim gradovima, tu najpre mislim na Beograd.

Za mene ovaj događaj ima višestruki značaj. Pored humanitarnog karaktera, svi učesnici, među kojima je i moja Jovana, zapravo pokazuju visok stepen empatije prema nekome kome je pomoć potrebna. Kao majka, jako sam ponosna što je Jovana dobila priliku i šansu da zajedno sa ostalim učesnicima pruži svoj mali doprinos čitavom događaju. To još jednom pokazuje da je muzika moćno oružje u borbi protiv predrasuda i da su muzika i humanost, unazad dugi vremenski period, zapravo usko povezani.

Mejl za prijave: maja.miskovic.cpg@gmail.com.

Više informacija o festivalu Food Planet klikom OVDE , a više o humanitarnoj večeri klikom OVDE.

Foto: Promo