Home Festivali Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru na festivalu “Uskršnja Promenada”

Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru na festivalu “Uskršnja Promenada”

704
0

Festival “Uskršnja Promenada” zamišljen je kao proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, tj. otvaranja prolećne sezone, koja sama po sebi simbolizuje radost i buđenje prirode. Festival se organizuje na platou ispred TC Promenada od 4. do 30. aprila 2022. godine.

Juče su na festivalu nastupili članovi Udruženja „Folklorika“ iz Novog Sada, osnovanog na Međunarodni dan mladih 12. avgusta 2016. godine, sa ciljem da afirmiše decu i mlade za narodno stvaralaštvo i tradiciju.

U duhu najradosnijeg hrišćanskog praznika, na platou ispred Promenade, posetioci su bili u prilici da uživaju i u ručku. Juče, na Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru služila se riba, danas, na Veliku subotu deliće se jagnjeći paprikaš, dok će se sutra, na sam Uskrs deliti šunka, mladi luk i kuvano jaje.

Nismo zaboravili naše najmlađe posetioce koji se najviše raduju ovom prazniku, pa je danas, na Veliku subotu, od 10 do 12 časova organizovano fotkanje sa Uskršnjim zekama!

Naravno, tu je i zabava za malo starije posetioce, pa nas sutra, s početkom u 12 časova očekuje šampionat u tucanju uskršnjim jajima. Učesnici mogu poneti svoje “šampionsko” uskršnje jaje, ili će jedno dobiti od organizatora. Pobednik dobija 24 pack Zaječarskog piva koji je pokrovitelj manifestacije i – jednu šunku!

Sve aktivacije i dekoracije na festivalu biće u simbolici Uskrsa i proleća. Tako osim cvetnih aranžmana na platou ispred tržnog centra Promenada biće postavljena velika uskršnja jaja, uskršnji zeka od slame, “uskršnji kutak” za fotografisanje, osmatračnica sa koje se pruža savršen pogled na ceo festival. U prepoznatljivim festivalskim kućicama posetioci mogu kupiti rukotvorine, slane i slatke gurmanluke, igračke i med.

Sve sugrađane koji posete festival očekuju nastupi poznatih bendova, tribine, predavanja, promocije knjiga, aktivacije na društvenim mrežama i vođene ture u saradnji sa ustanovama kulture.

Prijatelji festivala su AMS Osiguranje i TC Promenada.

Više detalja o festivalu potražite na sledećem linku: http://communications.rs/uskrsnjapromenada/