Home Konferencije “Vojvodina u 2020”: Pogledajte panel “Oda radosti: Gde je evropska budućnost Vojvodine,...

“Vojvodina u 2020”: Pogledajte panel “Oda radosti: Gde je evropska budućnost Vojvodine, Srbije i Zapadnog Balkana” (video)

842
0

Konferencija “Vojvodina u 2020” održana je 4. februara u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Konferencija je postala prepoznatljiva kao događaj koji otvara pitanja od značaja za razvoj Vojvodine u narednoj godini, o čemu kroz panele govore čelni ljudi Vlade Vojvodine, ambasadori, ekonomisti i vodeći privrednici iz Vojvodine.

Prijatelji konferencije su: Carlsberg Srbija, Novosadski sajam i AMS osiguranje.

Na prvom panelu pod nazivom “Oda radosti: Gde je evropska budućnost Vojvodine, Srbije i Zapadnog Balkana”, učestvovali su predstavnici Pokrajinske vlade, strani ambasadori i predstavnici NVO, odnosno: Roman Weixler, privremeni otpravnik poslova ambasade Slovenije; Dubravka Negre, šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke; Aleksandar Simurdić, Evropski pokret Novi Sad; Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu; Nj.E. Tomaš Kuchta, ambasador Republike Češke u Srbiji; Nj.E. Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji i Srđan Majstorović, predsednik upravnog odbora CEP. Moderator panela bio je Nebojša Parkić, novinar.

Dubravka Negre, šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke, najavila je zvaničnu prezentaciju nove metodologije.

– Ovakve konferencije se održavaju u Vojvodini u regiji jedne zemlje, u drugim gradovima, ekonomski razvoj trebalo bi da se seli i proširi na zemlju, na ceo region.

Jedan od panelista bio je Aleksandar Simurdić, iz “Evropskog pokreta Novi Sad”, koji je rekao i da EU mora da pokaže želju za integrisanošću.

– Zamor proširenja, na njega se nadovezao zamor od reformi na prostoru Zapadnog Balkana, a svaki novi krug proširenja donosio je novi set pitanja sa kojima bi se trebalo baviti – rekao je on naglaviši da bi fokus trebalo da bude ono šta ljude može zadržati da ostanu u ovom regionu. Na kraju, rekao je da ne postoji ta dilema da li bi trebalo pristupiti EU ili ne.

Srđan Majstorović, predsednik upravnog odbora CEP-a, obratio se prisutnima u okviru prvog panela.

– Budućnost Srbije, Vojvodine i svih građana je EU i tu moramo biti veoma, veoma jasni. Ne postoji pozivnica u Evropu, postoji zahtev kojim želimo da budemo članica EU – rekao je on naznačivši da je EU privlačna i zato što je regulatorni okvir sa najsavremenijim standardima.

O čemu se još tokom panela diskutovalo poslušajte na video snimku u nastavku: